A Duna-parti üdülőhely a XIV–XV. században a váci püspökség birtoka volt. Később Visegrád hanyatlásával vesztette el jelentőségét. A hódoltság után szlovákokkal és württembergi németekkel telepítették be. Otthonául választotta Verőcét Gorka Géza Kossuth-díjas művész is (1894–1971), egykori háza és műhelye ma Kerámiamúzeum (Szamos u. 22.). A homlokzati tornyos, két boltszakaszos, csehsüveggel boltozott barokk Szent András-templomot (Lugosi út) középkori elődje anyagának felhasználásával Althan Mihály Károly püspök építtette (1736–1743). 

A verőcei állomásról a piros jelzésen, a Les-völgyben a Verőcéhez tartozó Magyarkútra érkezünk, az országos kék jelzés pedig Nógrád községbe, a váci Naszály (625 m), a Násznép-barlang és a Sárkány-kút felé vezet. 

A Duna „nagykanyarjának” bal parti sávjában kirándulunk. Régebbi állandó jelzőjét, hogy ez a térség volna a „mostoha” Dunakanyar, illő feledni már, hisz errefelé is van látni- és tennivaló bőven! Itt van mindjárt egy újdonság: minden szeptember elején a Nappal túra – este buli szlogennel rendezi meg a Természetjáró Fesztivált a Magyar Természetjáró Szövetség. A természetjárást és a szabadidő aktív eltöltését népszerűsítő rendezvénynek Zebegény–Nagymaros–Kismaros–Verőce–Királyrét–Katalinpuszta térsége ad otthont. A közösségépítő rendezvényen programokban gazdag ajánlatok, vezetett túrák és koncertek várják az érdeklődőket.