A régmúltra a Szabó-féle homokbánya utal: az egyhektárnyi természetvédelmi terület a Pannon-medencét 25 millió évvel ezelőtt borító miocén tenger megkövült élővilágának lelőhelye (Gagarin u.), a Balaton-felvidéki Nemzeti Park felügyelete alá tartozik és a Bakony−Balaton Geopark része. (Szabadon látogatható, vezetés is igényelhető.) 

Amiről leginkább nevezetes a város, az az Újlaki-, vagy híres törökverő kapitányáról elnevezett Thury-vár (Szabadság tér). A fontos török kori végvár négy saroktornyából 1845-ben kettőt lebontottak, ez a vár ismert képe.

Ma a Bányászati Gyűjtemény otthona, bányatörténeti kiállítással, kő- és képtárral, helytörténeti és egyenruha-történeti kiállítással. A várban több rendezvényterem is található, legújabban pedig Szabadulószobát nyitottak.

A Diadal Napján minden évben, június 2. hétvégéjén nagyszabású történelmi várjátékkal emlékeznek az 1566. június 15-i eseményekre, mikor a vár védői Thury György vezényletével győzelmet arattak a török felett.

A magyar szakemberek által kifejlesztett alkalmazás, a Thury Trip-App öt helyszínt érintő sétára vezet a Thury-várban, a szó három dimenziós értelmében megelevenítve a történelmet. A kiterjesztett valóság megmutatja azt, ami nincs ott, de valaha ott volt − vagy oda képzelhető.

Várpalotán a felekezetek templomai, a Zichy család emlékhelyei, az inotai városrész katolikus templomának freskói éppúgy érdemesek a figyelemre, mint az új funkciót kapott látnivalók – ilyen a Nagy Gyula Galéria, melyet a hajdani palotai zsinagóga épületéből alakítottak ki (Szent István u. 3., bejelentkezéssel látogatható). A volt Zichy-kastélyban (Gróf Apponyi Albert liget 1.) kapott helyet az I. világháborút lezáró trianoni békeszerződéssel és annak napjainkra is kiható következményeivel foglalkozó Trianon Múzeum. http://www.trianonmuzeum.hu

Inota és Várpalota között, az út mentén két hasonló, fűvel fedett földkúpot látni: ezek az itt feltárt és helyreállított római halomsírok. A Thury-vár mögött induló piros turistajelzés Bátorkő várának romjaihoz vezet az erdőben.