A Váli-víz völgye a régészeti szempontból kiemelkedő jelentőségű, i. e. 950–900-ban virágzott váli kultúra hazája. Itt volt az Ürményi család rezidenciája, nevükhöz fűződnek Vál copf és klasszicista épületei. A kis faluban különleges látvány a hatalmas méretű, klasszicista római katolikus templom (a nagysági templomsorrendben a kilencedik Magyarországon!), mellette középkori gótikus templomtoronnyal. Korát a kutatási eredmények a XV. századra teszik. 

A helyi erdész fiaként látta meg itt a napvilágot Vajda János (1827–1897), költészetét áthatja az erdő és a táj szépsége. Három kilométerre a falutól, a 200 évet megélt erdészlakban (Antal-puszta) azaz a Vajda János Emlékházban jelenleg helytörténeti, illetve Vajda-kiállítás látható. (Megtekintése előzetes jelentkezéssel lehetséges.)

A Váli-völgy mindkét oldalán présházak, szőlőskertek húzódnak. Válon szinte minden családnak van szőlője, de sokan járnak ide szőlészkedni a környező településekről is. A ma is látható, igazán hangulatos présházak közül több az 1800-as években épült. A váliak nagy gondot fordítanak arra, hogy a híres váli bor egyedi zamatát megőrizzék. Minden év tavaszán borversenyen mérhetik össze szaktudásukat a gazdák. Nagy hagyománya van a váli szüreti bálnak is.