Vaja népi építészetére a tájház a példa. A nádfedeles, kontyos parasztház (Damjanich u. 102.) a közép-nyírségi paraszti ház- és lakáskultúrát mutatja be, s szövésbemutatók helyszíne is.

Az egyhajós, támpilléres református templom (Leiningen u.) előtti parkban helyezték el Vay Ádám generális turulmadaras síremlékét. Rákóczit a tábornok Lengyelországig követte a száműzetésben, az ő hamvait is a fejedelemével egyidőben hozták haza. A gótikus eredetű (XIV. sz.) templom XVIII. sz.-i kétszintes tornyának négy fiatornyos sisakja alatt körbejárható a galéria. Felújítása után modern audio-vizuális kiállítótér jött létre, egyháztörténeti és településtörténeti kiállításai látogathatók, a toronyórára ugyancsak érdemes felpillantani.

A felújított vajai Várkastély (Damjanich u. 75.) a kuruc emlékek reneszánsz stílusú kastélya, a Vay Ádám Múzeum működik itt, érdemes betérni a kuruc korra emlékező kiállítások, az udvaron a kuruc kor jeles alakjainak mellszobrai miatt.

A Vajai-víztározó a falu déli szélénél kezdődik, ingólápja védett természeti érték. A tó 81 hektáros, halászatra, horgászatra alkalmas.