Turisztikai attrakciófejlesztések Sátoraljaújhelyben

Sátoraljaújhely és a várost ölelő Zempléni hegyek egész hétvégés kalandokat kínálnak a természetet, kalandturizmust és a kirándulást kedvelő családok, a természetjárás szerelmesei számára. A Zemplén Kalandpark meglévő attrakciói mellett napjainkban is nagyszabású fejlesztés zajlik, melynek fókuszában a város fölé emelkedő Vár-hegyen épült középkori vár romjainak feltárása áll. A régészeti ásatások és várrekonstrukció mellett elkészült az Újhely Vára Látogatóközpont, ahol interaktív technológiai eszközök segítségével betekintést nyerhetünk az egykori vár életébe.

Az Újhely Vára Látogatóközpont

egy képzeletbeli „hidat” képez a múlt és a jelen között, mintegy történelmi időutazásra invitálva a Zemplén fővárosába látogató vendégeket és turistákat.

A Vár-hegy lábánál felépült modern épület nemcsak az újhelyi várhoz vezető történelmi túrák kiindulási helyeként, de felfrissülési lehetőségként szolgál majd. Az állandó kiállításokon a különleges falfestmények és a 3D-s, virtuális valóságot megelevenítő headsetek segítségével a vendégek látványos módon ismerkedhetnek meg a „halottnak hitt”, de a fejlesztések és ásatások révén újra élővé varázsolt vár környezetével, történelmével, és az ott élők mindennapjaival.

A Látogatóközpont modern szociális blokkal, büfé elhelyezésére alkalmas helyiséggel, kiállító- és vetítőteremmel, valamint kisebb fogadások megrendezésére is alkalmas udvarral rendelkezik. A Zemplén Kalandpark üzemeltetése alá tartozó épület egyben a sátoraljaújhelyi várhoz vezető túrák kiinduló helye is, ahonnan képzett túravezető kíséri a vendégeket a vár romjaihoz, a túra alatt pedig izgalmas történelmi visszatekintést ad a stratégiailag kiemelkedően fontos vár múltjáról.

Jelenleg az Újhely Vára Látogatóközpont helyszínéhez kapcsolódó GINOP-7.1.9-17-2018-00028 „Zempléni és Abaúji várak fejlesztése projekt” kivitelezési munkálatai miatt várhatóan 2021. októberétől lesz látogatható újra.

Ökoturisztikai Látogatóközpont

Noha az ország minden régiója büszkélkedik különleges növény- és állatvilágával, köztük mindig is előkelő helyet foglalt el a természetet kedvelők körében a Zemplén magával ragadó tája és egyedülálló flórája, faunája. A Zempléni Tájvédelmi Körzet 1984-től védi a Zempléni-hegység jelentős részét magába foglaló 28 341 hektár természetvédelmi területet. Ezt a páratlan gazdagságú növény- és állatvilág bemutatását tűzte célul a 2017 decemberében átadott Ökoturisztikai Látogatóközpont, amely kiállításaival egész évben várja a természet szerelmeseit. A fejlesztés keretében készült el az egész évben nyitva tartó Hütte Látványterasz, ahol a kiváló vendéglátás mellett pazar kilátás fogadja a látogatókat. Ezen kívül modern beléptetőrendszer teszi felhasználóbaráttá a Zemplén Kalandparkot és a Látogatóközpontokat.

A fejlesztés a „Sátoraljaújhely öko- és kulturális turizmusának fejlesztése” című és TOP-1.2.1-15-BO1-2016-00025 azonosító számú projekt keretében valósult meg.