A Dunának köszönhette felvirágzását, ám amikor a szabályozás a folyót elterelte, fokozatosan vesztett jelentőségéből. A XIX–XX. sz. fordulóján indult meg a selyemgyártás. A ma is működő gyár gyűjteménye az iparág történetét mutatja be (Selyemgyár utca).

A Kossuth utca egykori polgári létről valló épületei között találjuk a barokk római katolikus templomot (1773, Kossuth L. u. 30.). Érdemes megtekinteni az 1823-ban emelt Szentháromság-szobrot a róla elnevezett téren. Sokan keresik fel a klasszicista kápolnát, mely stációkkal és keresztekkel kelti fel leginkább látogatói érdeklődését (Deák F. u. 53.).

A Tolnai Kékfestő Műhely több mint 200 éve foglalkozik kékfestő anyagok készítésével és feldolgozásával, jelenleg a hatodik és hetedik generáció dolgozik az eredeti gépekkel és mintákkal (Kossuth L. u. 21.).

A MAG-Ház turisztikai látogatóközpont és műszaki-kulturális bemutatóhely. Az épületben kiállítótér, „Tudástár” elnevezéssel városi könyvtár működik, s malomtörténeti kiállítás kínál élményt és új ismereteket (Bajcsy-Zs. u. 73/b).