A Sajó tiszai torkolatánál létrejött város a térség gazdaságának, idegenforgalmának és kulturális életének meghatározó központja.

Minden megtalálható itt, ami a pihenéshez és kikapcsolódáshoz szükséges: nyugalom, csend, igényes környezet, színvonalas szálláshelyek és éttermek.
A hagyományos gasztronómiai fesztiválok (Halászléfőző Fesztivál, Hajdúk a Szigeten), a pezsgő kulturális és sportélet fiatalossá tesz és állandó lendületben tart minden korosztályt.

Kedvező földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően vendégei megcsodálhatják a Tisza varázslatos attrakcióját, a „tiszavirágzást”, és élvezhetik a folyópart határtalan nyugalmát, vagy a vízi sportok és a vadászat izgalmait.

A Gyógy- és Strandfürdő (Széchenyi út 12.) gyógyvize elsősorban ízületi, nőgyógyászati és urológiai betegségek kezelésében hatékony, de stresszoldó hatása révén bárkit kellemesen ellazít, aki pihenésre vágyik a rohanó hétköznapokban. A Strandfürdő közel 7 hektáros területén több, élményelemekben bővelkedő medence, csúszdák, napozásra alkalmas zöldterület, sportpályák, játszótér és kereskedelmi pavilonsor biztosítja az egész család kellemes kikapcsolódását.

A Sportcentrum (Teleki Blanka út 6.) elsősorban Tiszaújváros sokszínű sportéletét szolgálja. 

A Triatlon Nagyhét utánozhatatlan hangulatú eseménye a város sportéletének.

Rövidebb (20-30 km) kerékpáros túraként ajánljuk a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetet, a muhi Történeti Dombot, valamint a tiszadobi Andrássy kastélyt.