A kürti szájhagyomány szerint a falu neve onnan ered, hogy Alpár elfoglalása idején a honfoglalók a tiszai szigeteken kürttel adtak jelzéseket egymásnak. A település neve összeforr az országhatáron túl is ismert arborétummal (Bolza gróf út 5.). Telepítését – a Szarvason arborétumot alapító – Bolza József gyermekei határozták el. Ízlésükben nem az „angolparkot” utánzó főúri szenvedély érződik, sokkal inkább a nádasokkal, sziki rétekkel ölelkező, ligetes táj iránti tisztelet és a tiszatáji természetesség átérzése. 

Az egykori tiszakürti ártéri erdő helyén – az idős fák meghagyásával, hazai kertekből és külföldről hozatott fákkal és cserjékkel – csodálatos kertkompozíció alakult ki. Nevezetes fája a mellmagasságban 6 m átmérőjű „hármas platán”. Három, egymáshoz közel ültetett csemete összenövésével alakult ki a fatörzs.

A napjainkra kalandparkkal is kiegészült arborétum modern fogadóépülete komfortos tájékozódási pontja a környéket látogató kirándulóknak is. A tiszavirágzás idején az arborétum munkatársai rendszerint szerveznek programokat, ismeretterjesztő előadásokat, közös sétát szakvezetővel a Tisza-parton, még hajóra is lehet szállni, hogy a vendégek közelebbről láthassák, fotózhassák a rajzást.