A Tisza-tó közvetlen közelének legnagyobb városa és idegenforgalmi központja régen nemcsak a fazekasságnak, hanem a bútorkészítésnek, -faragásnak, -festésnek is egyik központja volt. Itt működött Magyarország leghíresebb nyereggyártó műhelye, mesterei éltek errefelé a kosárfonásnak is. Ma Szűcs Imre fazekas, a Népművészet mestere (Belső kertsor u. 4/a.) és Nagyné Török Zsóka fazekas, népi iparművész (Szőlősi út 27.) képviseli az elődöket. Az Ady Endre u. 45. alatt, a Horváth házaspár vezette Bőrműves Alkotóházban galéria, állandó kiállítás és vásár, valamint mesterségbemutatók és foglalkozások várják a látogatókat. Klasszicista műemlékben, a volt Lipcsey-kúriában (1840 táján) őrzik a Kiss Pál Múzeum régészeti, néprajzi, történeti, természettudományi gyűjteményét (Tariczky sétány 6.). 

A népi klasszicista építészet több oszlopos-tornácos emléke közül a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház (Malom u. 12., 1870) eredetileg is fazekasműhely volt. Kétgenerációs fazekasok, a Nyúzó család élt a XIX. sz.-i bútorokkal, eszközökkel berendezett tisztaszoba–pitvar–műhely együttesében. 

Tiszafüred a síkvidéki kerékpározás központja a Tisza-tavat körülvevő 65 km hosszúságú kerékpárútnak köszönhetően. Az országban a legnagyobb a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, amelynek különleges alakja már messziről feltűnik. Itt kerékpár is bérelhető, pihenő- és információs pont, kávézó és látványterasz szolgálja a kerékpáros turistákat. 

Márciusban mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítást (TÓMÉK) nézhetnek meg az érdeklődők. A Tisza-tavi Napokat májusban rendezik, júliusi időtöltést ígér a Halas Napok rendezvénysorozata.

A Természet Operaháza − Tisza-tavi Fesztivál júliusban különleges kikapcsolódás, már ha az ember a komolyzenét, a természetet és az aktív pihenést együttesen szereti! A fesztivál első napján a Családi TO’PIKNIK, másnap a TO’PERA c. esti gálakoncert hívogatja az idelátogatókat. A harmadik nap a Tour D’OPERA kerékpártúráé, mely a Tisza-tavat körülvevő, panorámát kínáló kerékpárút 67 kilométeres hosszán tart a 11 megálló, tehát a 11 komolyzenei minikoncert helyszíne között.

Mivel a Hortobágyi Nemzeti Park madárrezervátuma fokozottan védett terület és csak kísérővel látogatható, megsúgjuk a Tiszafüredről érkező, nemhivatásos érdeklődőknek, hogy a madárvilágot a rezervátum széléről, a töltésekről, mint alkalmi kilátókról is alaposan meg lehet figyelni!

A Tisza Balneum Hotel (Húszöles út 27.) valójában nem csupán szálláshely, cölöpökön álló apartmanokkal, hanem spa-részleggel és panorámás étteremmel, csónakkikötővel és horgászstégekkel is a vendégek kényelmét szolgálja. 

A kemping felé vezető úton az eklektikus Kemény-kúria napjainkban a Hortobágyi Nemzeti Park vendégháza. Parkja védett, közel háromhektáros (Kastély u.). 

A tiszafüredi, hamarosan újjáépítendő termál- és gyógyfürdő (Poroszlói u.) az üdülőterület része, ugyanúgy, mint a kényelmes kemping, mely a vadászatokra érkezőknek, a fürdővendégeknek is egyik szálláshelye. 

Ez az a város, ahol a családi kedvencektől sem kell megválni a nyaralás alatt! Tiszafüreden ugyanis „mancsos mancsolót” alakítottak ki. Nemrégiben bővítették a strand stégrendszerét, s fitneszparkot rendeztek be.

A Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvényen folyóparti panoráma, csend, nyugalom várja a természetkedvelőket.

A Hableány Hotel étterme helyi gasztronómiai különlegességet tálal vendégeinek: a sulyommártás alapja a túlszaporodott, védett növény termése. A Szabics hajókikötő az élő Tisza legnagyobb horgász-, yacht- és csónakkikötője, a szabadidőpart kellemes pihenőhely, innen indulnak az ökotúrák, sétahajók, Tisza-tavi túrák szakvezetőkkel.