A Tiszán régen gázló vezetett át ott, ahol később Pestet a Hortobágyon át Nagyváraddal összekötő kereskedelmi út szalagja keresztezte a folyót. A Tisza holtága veszi körül a Kácsa-szigetet, mely szinte bioszféra-rezervátum. Növény- és állatvilágával ma is megmutatja azt az élőhelyi formát, amely a folyó szabályozása előtt jellemezte az Alföld nagy részét. 

A kikötőből a nyári szezonban naponta indul motoroshajó a Tiszát szegélyező galériaerdők közötti vízi barangolásra. A szabadstrand kedvelt a fiatalok körében. Más korosztályt vonz a Termálstrand (Fürdő u. 6.): szabadtéri és fedett medencékkel és gyógyhatású termálvízzel, egész évben. 73 °C-os, alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyvíze különösen ajánlott izom- és reumatikus fájdalmak esetén.

Érdemes időt szánni a korhű berendezéssel, eredeti formájában megőrzött zsellérház (1883, Óvoda u. 26.) és a középkori eredetű református templom megnézésére is. Mai, barokkos formájában a XIX. sz. közepén építették újjá a református műemléket. 

Tiszacsege az üdülőtelepét, s a kikapcsolódás más lehetőségeit is kínálja. A kerékpártúrák kedvelői a Tisza gátján északra Tiszadobig, délre Kisköréig kerekezhetnek, s alkalmat találhatnak itt kedvenc időtöltésükre a lovassport szerelmesei is. A horgászok az ártéri vizeken hódolhatnak szenvedélyüknek. Túra után betérhetünk egy halászlére a tiszacsegei halászcsárdába.