A belváros templomait templomtúra keretében is bejárhatjuk:

A hegyoldalon magasodik az avasi református templom és a különálló harangtorony (1577), Miskolc egyik szimbóluma. A XIII. században kezdődött építkezés háromhajós, gótikus csarnoktemplomot hozott létre. A toronyóra jellegzetes harangjátéka negyedóránként szólal meg a mellette lévő avasi temető legrégibb síremlékei, a koporsó alakú kövek (XVI–XVII. sz.) és a város színjátszásában meghatározó szerepet betöltő Latabár család sírboltja felett. Az istentiszteletek mellett orgonahangversenyek különleges színtere az avasi templom.

A Kossuth utcai, a népnyelvben csak Kakastemplomként emlegetett, klasszicista stílusú református templom (1786−1808) 68 méteres tornyában függ a 28 mázsás Eszter-harang. 

A Deák téri Magyar Ortodox Egyházi Múzeum és görögkeleti ortodox templom (Deák F. tér 7.) ritka egyháztörténeti emlékét, a Kazáni Fekete Mária kegyképet II. Katalin cárné ajándékozta az ortodox egyháznak. A templom 16 m magas ikonosztáza is különös élmény – 88 képénél időzhetünk.

Építészeti értéke van a minorita rend barokk templomának és kolostorának (Hősök tere) csakúgy, mint a Petőfi tér feletti, székelykapus Deszkatemplomnak. Itt már 1698-tól fából készült templom állt, így gyakran leégett. A mai, erdélyi jellegű, rönkfából ácsolt református templom (1938) is gyújtogatás áldozata lett (1997), gyors újjáépítése országos összefogásnak volt köszönhető.

Az azonos nevű téren a barokk egyhajós mindszenti templom a török pusztítás után épült, oltárképeit Kovács Mihály festette. Plébániája előterét a kőből faragott Csupros Mária-szobor díszíti.