Telkibánya egykor arany- és ezüstbányászata révén volt Európa-hírű, ma híresen szép környezete vonzza a látogatókat, akik a fényes múltba is visszatekinthetnek a Helytörténeti Múzeum ipartörténeti kiállításán (Múzeum u. 15.). Valamikor „aranygombos Telkibányaként” emlegették a falut, a legenda szerint ugyanis a nemesfémbányászat fénykorában arannyal vonták be a templomtorony gombját.

A templomdombon a középkort idézi a gótikus stílusú, XV. sz.-i református templom (Hegyi u.), figyelmet érdemel a templomot körülvevő Kopjafás temető (Hegyi u.). A fából faragott sírjelek nemcsak míves emlékhelyek, hanem árulkodnak az elhunytak neméről, koráról és családi állapotáról is. A XIV. sz.-i Alexandriai Szent Katalin-kápolna és ispotály romjai (Hegyi u.) szabadon látogathatók, egy ház alapozási munkálataikor kerültek elő.

Telkibánya büszkélkedhet az ország leghidegebb vizű forrásával, fölötte, 216 m magasságban jéghideg barlang van, ahol még nyáron is meglátszik a lehelet.

A környék ásványokban, vadban, gombában, erdei gyümölcsben gazdag erdői népszerűek a természetet és aktív pihenést kedvelők körében. A faluban többféle szálláshely közül lehet választani.