Tokaj-Hegyalja egyik legősibb, honfoglalás kori települését – a Nagy-Kopasz-hegy lábánál – Árpád ajándékozta Turcol vezérnek egy lovasversenyen aratott győzelméért. Könyves Kálmán 1110-ben itt tartott országgyűlést, itt hozta meg híres törvényét, mely szerint „boszorkányokról, mivel nincsenek, törvénykezés ne essék.”

A hangulatos, mezővárosi jellegű Tarcal építészeti emlékei nagyrészt a Rákóczi családhoz kötődnek. Ám mindenekelőtt: Tarcal a Tokaj-hegyaljai borvidék talán legkiválóbb szőlő- és bortermelő helye. Az egyik legrégebbi pincerendszer a barokk Rákóczi-házból (Könyves Kálmán u. 54.) nyíló Rákóczi-pince. Az egykori császári pincében az egyénileg vagy csoportosan bejelentkezett vendégek meg is kóstolhatják az ott tárolt borokat, s részt vehetnek birtoklátogatáson és élményszüreten.

A „6 Puttonyos Borfalu” (Rákóczi u 4.) információs pont és rendezvényház, szállásokat, programcsomagokat, vezetett falusétát kínál az ideérkezőknek, s itt található a Tarcal Múzeum is.

Tarcalról autóval és gyalogosan lehet feljutni a Nagy-Kopasz-hegyre, a TV-toronyhoz, ahonnan ki-látás nyílik a településre és az Alföldre. Télen a hegy északi lejtőjén felvonós sípálya működik.

Tarcalon halad át a Mária-út. A vándorok a Mária Házban pihenhetnek meg (Könyves Kálmán u. 53.), innen kényelmes sétaút vezet az Ó-temető feletti dombon az Áldó Jézus-szoborhoz. Ez Európa gránitból faragott Jézus-ábrázolásai közül a legnagyobb. A 8,5 méter magas gránit szoborhoz vezető zarándok sétány elektromos autóval is megtehető.

Tarcalról Mád felé haladva, a 37-es főút mellett a térség leghíresebb szőlőbirtokán, a Disznókő dűlő-ben épült fel a Sárga Borház. A kulináris élmények, pincelátogatás, borkóstolás mellett minden hónap második vasárnapján Tokaj-Hegyalja piac néven kézműves vásárt tartanak. Október második hétvégéjén rendezik a népszerű Disznókő Tokaj Futókör nevezéses futóversenyt, melynek útvonala a szőlőbirtokon keresztül, a szőlőtáblák között vezet.