Híres régészeti lelet egy fejedelmi sírból előkerült (1923) pajzsdísz, a „szkíta aranyszarvas”, melynek eredetije a Nemzeti Múzeumban, másolata a tápiószelei Blaskovich Múzeumban látható.

Sokakat csábít ide az ún. Attila-domb, annak jótékony hatásában bízva, vagy éppen kételkedve… 

Ismerik Kincsem, az 54 versenyen veretlen versenyló történetét? A tápiószentmártoni földesúr, Blaskovich Ernő nagy lótenyésztő, de kistermetű ember volt, ezért kitűnő adottságú, magas termetű kancáját, Waternymphet négy évig nem fedeztette be, mert így a nyergében ülve, a lovas vadászatokon egyformának tűnt társaival. „Egyenjogúságát” utóbb feláldozva, a tizenkét éves, kiváló kancát a Canbuscan nevű ménnel mégis befedeztette, s első csikóját látnoki képességgel Kincsemnek nevezte el. S valóban, sportlótenyészetünk kincsévé, világhírűvé vált a ló, gazdájának egész vagyont galoppozott össze. Tápiószentmárton ma is a lovassport egyik ismert központja. A fogathajtó versenyek nézői betérhetnek a Kincsem Múzeumba, amely a településen született csodakancának állít emléket.

A hazai turisztikai magánvállalkozások közül a Kincsem Lovaspark az egyik legnagyobb: a vendégek a lovasbemutatók, a „pusztabusz-túrák” után a száz-
ágyas szállodában pihenhetnek meg. Másnap az őshonos állatok egyre gyarapodó parkjában, s a Kincsem úti termálfürdőben lesz a vendégek számára újdonság, látnivaló, alkalom a fáradalmak kipihenésére.