Történelmünk sok neves alakjának emléke kötődik Tállyához – alighanem kiváló hegyaljai borának is köszönhetően. Elsősorban a Rákócziak említendők: egykori kúriájuk (Rákóczi u. 12.) szomszédja a barokk Mailloth-kastély (Bem u.), ahol a Közép-Európai Művésztelep alkotásaiból állandó kiállítás és Lavotta János hegedűművész és zeneszerző emlékszobája látható.

Megtekintéséhez az egykori Szirmay-kúriából kialakított Oroszlános Borhotel (Rákóczi út 23.) recepcióján kell bejelentkezni. A település korábban Rákóczi-birtok volt. Az 1670-es években kora barokk stílusban épült Rákóczi-kúriát (Rákóczi u. 12.) a helyi önkormányzat szálláshelyként működteti.

A barokk és copf stílusú református templom (Bocskai út) egyik különlegessége a díszített, festett mennyezet. A középkori eredetű, tekintélyes méretű római katolikus templom (Rákóczi út) – a táj meghatározó építészeti alkotása – 1720-ban kapta boltozatát, s lett Északkelet-Magyarország egyik legszebb barokk együttese. Az evangélikus templomban (Kossuth u. 26.) márványtábla hirdeti, hogy „E templom, melyben 1802. szept. havában Kossuth Lajos nagy hazánkfia megkereszteltetett,…”

Tállyán máig él az úrihímzés hagyománya. Ez olyannyira magyar hímzésstílussá vált, hogy az alkalmazott 25 öltéstípus egyike, egy XVII. században hazánkban kialakult öltéstechnika Európaszerte point de Hongrie néven vált ismertté.