Szigliget a nyugalom szigete, ideális pihenőhely, hiszen nem halad át rajta sem vasút, sem főút. Csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik: a dombok és völgyek váltakozása, a Balaton látványa, az erdősávok és a rétek élővilága lenyűgöző. Az ember és a természet ritkán tapasztalható harmóniában él itt. E hely a magyar irodalom számos remekének szülőhelye. Főterén áll a XIX. sz. elején épült, klasszicista Esterházy-kastély – az Írók Alkotóháza.
12 holdas védett parkjában száz évnél idősebb faóriások élnek. (Nem látogatható.) 

A kápolna melletti dűlőút XIX. sz.-i népi építésű házak, pincék között vezet, a vár alatti rész, Ófalu a XVIII. sz.-ban épült. Szigliget várát a pannonhalmi apátság építtette (1262), 1702-ben felrobbantották. A Balaton várának is nevezik, mert jelenleg ez az egyetlen, ráadásul egész évben látogatható vár a tóparton. Barokk konyha, kovácsműhely, várkápolna, valamint májustól augusztusig naponta egyszer harcászati bemutató teszi izgalmassá a várlátogatás élményét. A vár lábánál kézműves udvar egészíti ki a szabadidős lehetőségeket. 

A régi rév fölött, a falu keleti részén áll az Árpád-kori Avas-templom megmaradt tornya, a Csonka-torony. A katolikus templom mellett, a Kisfaludy utcai Galéria épületében berendezett Korok fegyverei c. kiállítás az ország egyik legnagyobb, ilyen jellegű gyűjteménye.

A szigligeti, gyermekbarát strandon egyedülálló módon szauna is működik, így akár a téli pihenés alatt is feltöltődhetünk a parton. A hajókikötőből menetrendszerűen indulnak a sétahajók. Vitorlás- és csónakkikötő is szolgálja a vízisportok híveit.

A Kamon-kő-tanösvény a szigligeti templomtól indul, majd ugyanoda érkezik vissza, jele: kék T. Nevét egy, a vulkanizmus emlékeit feltáró sziklavonulatról kapta − a Balaton-part egyik legszebb településének és környezetének értékeit mutatja be a túrázóknak. A Balatoni Bringakörút áthalad Szigligeten, érdemes drótszamárral bejárni a környéket. Aki más sportra vágyna, bőven van választék: teniszpálya, futópálya és műfüves futballpálya is található a településen, nem is beszélve a vitorlázásról és a horgászatról.

Szigligeten minden ősszel Süllőfesztivált rendeznek a strand területén, ahol a süllőből készült ételek mellett szórakoztató programokat is kínálnak a közönségnek.

Január elsején ágyúszóval indított Újévi Csobbanással kezdhetik az évet azok, akiket nem riaszt el a Balaton hideg vize. Vízibicikli- és extrém jelmezverseny, koncertek és persze átmelegítő ételek és italok is várják a friss újévkezdőket.