Egyszerre érzékelhető itt a nagy-, a kis- és a kertvárosi hangulat. Amikor Szentes a legdinamikusabb városfejlődési időszakát élte (1878-tól átmenetileg megyeközpont volt), akkor épültek azok az építészeti nevezetességei, melyek méretükkel, díszítettségükkel kiemelik az alföldi városok sorából. 

A tágas Kossuth tér a Városháza neobarokk, a volt megyeháza neoreneszánsz tömbjével (ma Koszta József Múzeum és Konferenciaközpont), a copf református Nagytemplommal, az Erzsébet téri, klasszicista Szent Anna-templommal e periódust idézi fel.
A város legrégibb műemlékének, a Szent Miklósnak nevével is tisztelgő, görög ortodox templomnak (1786) főként ikonosztáza és falfestményei érdemesek a figyelemre (Kossuth u. 8.).

A távolabbi mellékutcákba térve nyugalmas kisvárosi légkör fogad. A város múzeumai is ezt a kettős hangulatot tükrözik: a Péter-Pál Polgárház Múzeum (Petőfi u. 9.) a XIX–XX. sz.-i polgári életforma nem hivalkodó relikviáit mutatja be, a Fridrich Fényírda már a legújabb korok művészeti ágának, a fotográfiának emlékhelye (Kossuth u. 6.).

Ez a táj Európa leggazdagabb geotermikus mezőjét rejti a föld mélyén, a hazai zöldségtermelés fővárosában 32 termálvizű kút ontja télen-nyáron az energiát az üvegházakban, fóliasátrakban zöldségfélékre, virágokra. 

1996-ban a Nemzeti Sportváros címet lakói sportaktivitása alapján érdemelte ki Szentes. Sokan éppen sportsérüléseiket gyógyíttatják kórházának Dávid Károly tervezte, törökös hangulatú, gyógyító vizű fürdőjében (Ady Endre u. 44.). Gyönyörű környezetben található a Szentesi Sport és Üdülőközpont (Csallány Gábor part 4.), gyógy-, élmény- és wellnessfürdője minden korosztályt vár, egész évben nyitva tart. Igen népszerűek a sportolók körében is a kültéri, beltéri úszómedencék, nem véletlenül lett egyik hazai bázisa a vízilabda sportágnak Szentes.

A Kurca-part Kalandpark (Kováts Károly u. 2.) Szentes központi részén várja a kicsiket és nagyokat. A Széchenyi-liget a város pihenőhelye strandfürdővel, sportpályákkal. Az árnyas fái alatt, ideális környezetben álló régi múzeumépület jelenleg Csallán Gábor Kiállítóhely néven a Koszta József Múzeum régészeti gyűjteményének otthona. Szentesről nem eléggé köztudott, hogy tiszai város is, pedig strandja, kikötője van a folyónál, mely ezen a szakaszon is bővelkedik természeti szépségekben. A város szélén, a Csongrádra vezető út mentén a ma is működőképes szivattyútelepen a Vízügyi Történeti Emlékhely kínál érdekességeket e technika iránt érdeklődőknek. 

A Hódmezővásárhelyre vivő út mellett, Szentes határában a műsorszóró torony (235 m) ez idő szerint a Dél-Alföld legmagasabb építménye.