A város neve először Anonymus krónikájában fordul elő Szarvashalom néven, később is a szarvasok városaként emlegetik. Szarvas a középkor óta fontos átkelőhely a Hármas- Körös bal partján. Különleges természeti környezetét az Arborétum 82 hektárja, a Holt-Körös, a holtág menti Erzsébet- és Anna-liget is gazdagítja.

Tessedik Sámuel nélkül a város mai arculata minden bizonnyal más lenne. Tessedik evangélikus lelkész volt, németországi tanulmányai után megtapasztalta a honi mezőgazdaság siralmas állapotát. Szarvason gazdasági iskolát alapított, növénynemesítéssel is foglalkozott, felvirágoztatva a város és az Alföld mezőgazdaságát. Majorvillája is (1790 körül) mintagazdasági céllal épült (Vajda P. u. 90.).

A város legékesebb része az Arborétum, melyet alapítója becenevéről Pepi-kertnek is mondanak: létesítését Bolza József gróf határozta el. Feleségével, Batthyány Annával ők kezdték el a növénykülönlegességek telepítését is a szarvasi birtok Anna-ligetében két évszázaddal ezelőtt.

A mai Arborétumot Bolza Pál telepítette át jelenlegi helyére. A világ minden részéről származó fa- és növénykülönlegességekkel tovább gazdagodott gyűjtemény ma 1600 fa- és cserjefaj, mintegy 250 fajta lágyszárú növény, és közel 150 madárfaj élettereként vált népszerű kirándulóhellyé.

A parkban most a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt bemutatóhelye, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark kereshető fel. Szintén az Anna-ligetben áll a Csáky-kastély, mely a nemzetipark-igazgatóság székháza.

Az Arborétum szomszédságában lévő Mini Magyarország témapark az ország emblematikus épületeinek makettjeit mutatja be. Egyik érdekessége az ország leghosszabb szabadtéri vasútmakett pályája, ahol a valóságban is robognak a kisvonatok.

www.facebook.com/MiniMagyarorszagSzarvas/

Tessedik 1790 óta hatalmassá nőtt akácfájának borostyánnal sűrűn benőtt csonkja a mai Szabadság úton (30.), a róla elnevezett múzeum és állandó kiállítása a Vajda Péter utcában (1.) állítja meg a látogatókat. Tessedik az építtetője az evangélikus ótemplomnak is (1786–1788, Kimnach Lajos), melyben fából készült a kétemeletes karzat, a szószékoltár, az orgona és a copf stílusú padsor is (Vajda P. u. 2.).
Nádfedeles, csonkatornyos, faoromzatú, faoszlopos oldaltornácú, a nemzetiségi-népi életmódot bemutató múzeum, a Szlovák Tájház (Hoffmann u. 1.). Szarvas egykori szárazmalma 1962-ig működött, ma múzeum (Ady Endre u. 1.). 

A térség egyik legkülönlegesebb gasztronómiai rendezvénye a Szarvasi Szilvanapok, minden év szeptemberében jobbnál jobb programokkal várják a látogatókat. Van itt látványkonyha, lekvárfőzés, receptverseny, pálinkaminősítés és számos szórakoztató esemény.

www.szilvanapok.hu

Ha valaki nem kerékpárral érkezik, ne essen kétségbe, lehetőség van kerékpár bérlésére többek között a Tourinform irodában.