Szántódon a déli és az északi part közötti egyetlen, gépkocsikat is szállító rév köré szerveződik az élet, története is összefonódik vele. A falut a tihanyi apátság alapítólevelében (1055) már említik, mint fontos átkelőhelyet. I. András Szántódot és környékét a tihanyi apátságnak adományozta és annak tulajdonában maradt hosszú évszázadokig.

A Balaton két partja között évszázadokon át fadereglyékkel keltek át. A kézi erő mellett vitorla segítségével a szelet is munkába fogták. A XX. sz. elején a korábbiakhoz képest óriási, 100 embert befogadó fahajót állítottak üzembe. A révészek ekkortájt még füstjelekkel adták egymás tudtára a szállítandó utasok számát.
A rév első mólóját és kikötőjét 1802-ben építették meg. A bazársor melletti révcsárdánál (1839, Rév u.) várakoztak a dereglye megérkezéséig az átkelni szándékozók – a falán levő emléktábla tanúsága szerint – egykoron Csokonai Vitéz Mihály is.

A XI. századtól – kisebb megszakításokkal – 1945-ig egyházi tulajdonú majorság ma Zamárdihoz tartozik, s Szántódpusztai Idegenforgalmi és Kulturális Központ néven ismert. Felújítása és turisztikai célokat szolgáló átépítése olyan jól sikerült, hogy 1995-ben Europa Nostra-díjat kapott. Az épületegyüttes a magyar agrártörténeti hagyományokat ápolja. 

Az egykori kúriában (1716) a látogatók festményeket és kisplasztikákat láthatnak, mellette a kocsiszínek és a ménesistálló tekinthető meg. Az eredeti formájában helyreállított borospincében a szomszédos Kő-hegy szőlőkultúrájának emlékei ismerhetők meg. A vendégek felkereshetik a kétszáz éves csárdát és a Balaton élővilágát bemutató akváriumot is. Az egykori bérlő, Pálóczi Horváth Ádám tiszteletére emlékszobát rendeztek be. 

Az impozáns méretű magtárban népi iparművészeti kiállítás látható. A cselédházban helytörténeti emlékeket őriznek. A Kápolna-dombon a harmadfélszáz éves Szent Kristóf-kápolnát mint az utazók és autósok védőszentjének neves zarándokhelyét sokan látogatják meg. Szép a rálátás innen az északi part Badacsonytól Füredig terjedő szakaszára. A lovasbemutatók megtekintésén túl lehetőség van lovaglásra, kocsikázásra, piknikekre, borkóstolásra is.