A Sárvíz–Malom-csatorna partján az ókori Pannónia eddig ismert legnagyobb római kori villájának feltárása folyik 1993 óta. A 110×120 m alapterületű épület a Sopianae (Pécs)–Brigetio (Szőny), Sopianae–Aquincum út mellett fekszik. A római kori épületnek és a kiásott termeknek a mérete arra utal, hogy tulajdonosa Pannónia igen magas rangú személye lehetett. Valószínűsíthető, hogy a Seuso-kincsek is innen származnak. A gazdag aranylelet hosszú pereskedés után 2014-ben került vissza Magyarországra és jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeumban látható.

A mai Szabadbattyán délkeleti részén állt egykor a Csíkvár erődítménye és a vámhelynek is használt magtár. Az erődítmény legősibb része, a XV. században őrtoronyként szolgált, támpillérekkel és lőrésekkel tagolt Kula – törökül: torony – ma török kori emlékek kiállítóhelye és a római kori villa ásatásáról is láthatunk kiállítást.

A Sárvíz két ága (a Nádor-és a Malom-csatorna) fogja közre a hatalmas, különleges formájú, öreg platánokkal, magas kőrisekkel, fehér nyárfákkal, juharfákkal, hársakkal betelepített Cifrakertet.