A jó közlekedési viszonyok, a fürdésre kiválóan alkalmas strandok, az egyre szaporodó kulturális programok népes vendégsereget csábítanak a városba. Nyaranta lakossága az ötszörösére duzzad. A hozzá tartozó 17 km hosszú partszakasz a balatoni települések közül a leghosszabb, kikötője is a legforgalmasabb. Az Arany- és Ezüstpart több kilométeres árnyas sétányain, a szabadstrandokon egész nyáron pezseg az élet. 

A sárga villogó jelzést nem csupán a hajósoknak kell figyelniük, hiszen a Bakonyból néhány perc alatt a víz fölé érhet a vihar, s olyankor az úszókra veszélyes, nagy hullámzás alakulhat ki. Ha a körbeforgó villogó jelzések gyakorisága percenként 30, az I. fokú viharjelzés van életben. Ha percenként 60-ra gyorsul a villogás, másodfokú vészjelzéssel figyelmeztetik a tóban fürdőzőket a víz elhagyására és a hajósokat nagyobb figyelemre.

A kikötő épülete előtti parkban a balatoni gőzhajózás emlékműve közelében, a Meteorológiai Obszervatóriumban mért adatok alapján adnak jelzést a tó mentén a viharjelző berendezések. A kikötőhöz tartozik a Balaton vízszintjét szabályozó Sió-zsilip, attól keletre húzódik az Aranypart, nyugatra pedig az Ezüstpart.

Az Aranypart szabadstrandja, ligetes sétányai, patinás villái sok turistát vonzanak, fiatalokat pedig különösen a PLÁZS rendezvényei idején. Minden évszakban kellemes sétát ígér a Petőfi és a Beszédes sétány. Több helyütt elénk tárul a Balaton keleti medencéje, a Kenese környéki lösztábla magaspartja, valamint Füred–Aszófő között a Balaton-felvidék. 

A parthoz közeli sávban több neves művészünk (Karinthy Frigyes, Jókai Mór, Krúdy Gyula) egykori szálláshelyét csodálhatjuk meg. Kálmán Imre szülőháza ma Emlékház (Kálmán Imre sétány 5.). Benne az operettkirály zongorája és személyes használati tárgyai a XX. sz. elejének hangulatát idézik. A sétányon a Kárpát-medence ásványait mutatja be az Ásványmúzeum (10. sz.), ez az ország legnagyobb alapterületű ásványkiállítása.

A Fő téri, 45 m magas Víztorony (1912) jellegzetes alakja a város szimbólumává vált. Teljes rekonstrukciójakor az egykori víztartály helyén kilátó-kávézót alakítottak ki és a Tourinform iroda itt vette birtokba megújult helyét.

Rangos művészeti eseményeknek ad helyet a Kálmán Imre Kulturális Központ (Fő tér 2.). Körülötte több neves szobrászunk munkáját csodálhatjuk meg. A látnivalók sorában a plébániatemplomot festményei és üvegablakai miatt érdemes felkeresni (Fő u. 57.). Az Oulu parkban álló evangélikus templom jórészt Finnországból származó fából épült (Makovecz Imre). Korunk alkotása a zsinagóga épülete is (Széchenyi u. 6/a).

A Galerius Élményfürdő és Wellness Központban (2006) nemcsak nyáron, télen is lehetőség nyílik a jóleső csobbanásra. A névadó római császárhoz méltóan a római fürdők hangulatát megidéző környezetben 800 m2 vízfelület, hat medence és két csúszda biztosítja az aktív kikapcsolódást. 

A nyár rendezvénysorozata májusban a Balatoni Szezonnyitó Pünkösdi Ünneppel veszi kezdetét. Új helyszínen, a Nagystrandon, vagy Plázson minden zenei ízlést kielégítő koncertek szórakoztatják a látogatókat. Sétahajók is indulnak, változatos nappali programok garantálják, hogy az egész család jól szórakozzon a négy napon.

A Bella Állatpark Siófok keleti oldalán a 7-es útról közelíthető meg. A park állatainak megtekintésén kívül lehet sétakocsikázni, a gyerekek terepe az ugrálóvár és az állatsimogató is. A kicsik lovagolhatnak pónin vagy nagylovon, de a bátrabbak tevegelhetnek (a felső képen) is, s ha mindezek után még marad energiájuk, a buborékfoci-meccsen (felfújt, átlátszó gömbökbe bújva) kedvükre (és biztonságban) lökdösődhetnek.

A hajóállomáson decembertől február közepéig minden nap nyitva tart a Siófoki Jégkikötő, ahol nemcsak a 12×22 méteres, valódi jéggel borított jégpálya, hanem a különleges, 50 méter hosszú és 2,5 méter széles jégfolyosó is várja az aktív időtöltésre, átmelegítő mozgásra vágyókat. Korcsolyázás közben a téli Balaton látványa biztosan hozzájárul az élmény teljességéhez.