Sarród teljes területe világörökség. A népi építészeti jegyeket őrző, felújított régi parasztházakat magunk mögött hagyva, a falu határában jutunk a Fertő–Hansági Nemzeti Park 1993-ban emelt, nádfedeles, faszerkezetű épületéhez, a Kócsagvárhoz. Ez nem csupán igazgatási központ – tudományos műhely, erdei iskola és turisztikai centrum is. A településen látogatásra érdemes a tájház is, mely interaktív elemekkel mutatja be a falu és a táj történetét.

A Balf és Fertőrákos között található Csárdakapui-főcsatorna bejáratától 3 órás csoportos kenutúra indul, a Fertő−Hanság Nemzeti Parknál kell előzetesen jelentkezni A 6 km hosszú túrán a nádasba vágott közlekedő csatornán át a Kláder-tóig és vissza evezhetnek a résztvevők. Buszos kiránduláson lehet a Fertő szikes tavait megtekinteni, Hany Istók birodalmát bejárni, vagy a soproni, szigetközi és pannonhalmi tájvédelmi körzeteket felfedezni. A túrákon a csoportok szakvezetőt kapnak. Felvilágosítást szintén a nemzeti parknál lehet kérni.
A Fertő környéke lovas fogattal is bejárható, bérlésre Fertőszéplakon, Hegykőn és Sarródon van lehetőség. 

A látogatóknak lehetőségük van hajnali madárlesre, túravezetővel az ébredező madárvilágot figyelhetik meg. Bérelhető – egyszemélyes – leshelyről lehetséges a természetfotózás Fertőújlaknál. A Hansági-főcsatornán és a Fertőn akár napijeggyel is horgászhatnak e sport szerelmesei. Különleges jármű errefelé az egyedi fejlesztésű, elektromos szolárhajó: a tetejére szerelt napelemek gondoskodnak a meghajtásáról. Mivel minimális zajjal jár, a rejtőzködőbb fajok megpillantásának nagy esélyt ad. (Előzetes jelentkezés szükséges a nemzeti parknál.) 

A Fertő körüli kerékpárút hossza 120 km, kerékpár bérelhető a Kócsagvárban, valamint Sarród-Fertőújlakon a Csapody István Természetiskola és Ifjúsági Szállóban.