A község a 274 m magas Fülöp-hegy déli lábánál és a Káli-medence déli bejáratánál épült ki, a túlparti Balatonboglár közelsége miatt régóta révhely. Templomromjai XIII. sz.-i eredetűek: a vasútállomással szemben találjuk a középkori Fülöp falu vörös homokkőből emelt templomának romjait, az ecséri templom romja pedig a falu Kővágóörs felőli határában látható (Káli út). 

A Tóparti Galériában (Halász u. 6.) a nyári Művészeti Hetek idején kéthetes váltásokkal mutatnak be képzőművészeket. Ugyanebben az épületben található a Honismereti Gyűjtemény, illetve a RévArt Galéria is. A Közösségi Háznak gazdag a hely- és fürdőtörténeti gyűjteménye (Káli út 17.).

A Szigeti-strand (Sziget utca) közepén nyáron kertmozi működik, színes régi székek adják a báját. Sétára és pihenőre invitál a part menti Európa sétány, a szépen rendben tartott Rózsakert, s mellette a játszótér.

A bakancsosokat többfelé indítja útba kijelölt túraútvonal a faluból. A piros sávjelzés a hajóállomástól a szőlők között a Fülöp-hegyre vezet, ahol aztán a Millenniumi-kilátót érdemes felkeresni. 

Három jelentős rendezvényt szervez a település nyaranta a szabadtéri színpadon: az országos hírű Villa Filip Napokat, a Country Fesztivált és a Blues Fesztivált.

A Révfülöp és Balatonboglár közötti Balaton-átúszáson több ezren vesznek részt. A két település közti jó viszony ápolásának jele minden nyáron az Aranyhíd találkozó.