Talán épp azon a helyen, ahol egykor Árpád honfoglaló magyarjai táboroztak, vagy ahol az 1455-ben kapott mezővárosi rangot ünnepelték a poroszlóiak elődei, s utóbb birtokossá vált Bornemissza Gergely, Gárdonyi regényhőse – nos ott, a Tisza jobb partján folytatjuk ismerkedésünket. 

A „Tisza-tó északi kapujának” tájházában (Kossuth út 25.), aztán az egyik legszebb épületben, a Graefl család kastélyában (jelenleg szálláshely) vizitelhet a vendég. A szecessziós épületben és a majorság többi részén a Slow Living mozgalom keretében fogadják és nyugalmasabb életre ösztönzik a látogatókat.

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum (Kossuth Lajos út. 41.) valójában turisztikai látogatóközpont, szórakoztató módon, interaktív eszközökkel, játékosan mutatja be a látogatóknak a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit. A látogatóközpont 2600 m2 alapterületen, több szinten várja az érdeklődőket, állandó és időszaki kiállításokon ismerkedhetnek a környék gazdag élővilágával, akár a háromdimenziós moziba is beülhetnek. 

A főépület körül hét hektáros szabadidőparkot alakítottak ki állatbemutatóval és játszótérrel, halászeszközöket, használati tárgyakat bemutató tájházzal, halászskanzennel és hagyományőrző baromfiudvarral. Itt visszacseppenünk a XIX. sz. világába! Az Ökocentrum kikötőjéből GPS navigációval támogatott vízi túrákat és kishajós kirándulásokat indítanak.

A Tisza-tavi vízi sétány és tanösvény igazi csemege a természetrajongóknak. A 1500 m hosszú pallóúton sétálva elénk tárul a tó növény- és állatvilága. Poroszlóról rendszeres kishajójárattal közelíthető meg a tanösvény, a menetrend szerinti járatok a Fűzfa kikötőből indulnak.
A tavon más kikötőkből is indítanak csónaktúrákat: a Delfin kikötő és az Ökotúra-központ Csicsman-kikötője kedvelt indulási helyszín, érdemes hát a túrázás előtt a feltételekről tájékozódni.

Poroszló lassan mélyülő vizű szabadstrandján vízi sporteszközöket, kerékpárt bérelhet, s innen indulva motorcsónakkal is körbejárhatja a tavat a kiránduló. Az Ökocentrum 2. sz. bejáratánál a „rendezvénytér” több mint 400 személyes lelátójával kulturális és közösségi események, szórakoztató rendezvények, koncertek helyszíne.

Poroszlón júniusban rendezik meg a Heves megyei Kakas-szépségversenyt, melyet – a kakasok bánatára – bográcsos főzőverseny követ.