A „közepében van a java” mondás Budapestre is igaz, jutott azonban megtekintésre érdemes érték a külvárosokba is. Igaz, ezekre a helyekre már valóban csak a finom részletek szerelmesei, vagy az egy-egy műemléket, látnivalót tudatosan kereső turista jut el.

Óbudán, a modern lakótelep betonkolosszusai közé zárt, intim hangulatú Fő tér százados épületei, izgalmas múzeumai (Kassák Lajos, Varga Imre, Victor Vasarely, Óbudai Múzeum-Zichy kastély) vagy „krúdys” hangulatú kisvendéglői „érnek meg egy misét”. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a régi Óbuda központjában, Krúdy Gyula egykori házában, a Korona tér 1. szám alatt fogadja látogatóit.

A Fő téren járva feltétlenül be kell állni, legalább egy fotó erejéig Varga Imre bronzból készült, esernyős lányai közé. A tértől mindössze három elővárosi vasúti megállóra (Békásmegyer, Szentendre felé) kétezer évnyi utat tehetünk – az időben visszafelé. Itt fogadja ugyanis látogatóit a hajdani római város feltárt maradványait és kincseit bemutató Aquincumi Múzeum. 

A legdélibb budai külváros, Budafok – régi nevén Promontor – a bor és pezsgő városa. Pincelabirintusának nagyságára jellemző, hogy mintegy 1 millió hektoliter bor tárolható benne. Látogatható a Törley Pezsgőgyár is, ahol egy kis házi múzeum őrzi a pezsgőgyártás hazai emlékeit (Kossuth L. u. 82–94.).

Budafok határában, a régi balatoni országút mellett kapott helyet az egyik legkülönösebb budapesti múzeum, a Memento Park. Itt állították fel azokat az 1950–1990 között készült szabadtéri műalkotásokat, melyek immár aktualitásukat veszítették. A múzeum bejáratánál többféle különleges „szuvenír” vásárolható: kiváló dolgozói kitüntetés, kazetta május elsejei indulókkal és „a kommunizmus utolsó lehelete” – konzervdobozba forrasztva.

A város déli határán, Nagytétényben fogadja látogatóit a Rudnyánszky-kastélyban berendezett antik bútorgyűjtemény (Csókási Pál u. 9.). Az itteni Campona bevásárlóközpont különleges látnivalója Közép-Európa egyetlen Tropicariuma, cápákkal és mindenféle „tengeri herkentyűvel”.

A pesti oldalon Kőbányán a Hungexpo területén egész évben rangos kiállításokat (divat, utazás, építőipar, gépjármű) és sporteseményeket, konferenciákat tartanak. A kerület legrangosabb műemléke a Lechner Ödön tervezte, kívül-belül szó szerint Zsol­nay-majolikába „öltöztetett” Szent László-plébániatemplom (Szent László tér 25.). Róth Miksa üvegablakai, Tandor Ottó padjai díszítik. Gyakorta rendeznek itt orgonahangversenyeket. 

Kőbánya a sör „városa” a ma már részben ipari műemléknek tekintett – és csoportosan meg is látogatható – Dreher sörgyáraknak köszönhetően.

Kispestre kirepít a metró is, a 3-as, a kék színnel jelzett. A Határ úti metróállomástól néhány perc sétával már az egyik legszebb lakótelepen járunk, a „Wekerlén”. Az 1908-ban jórészt Kós Károly tervei alapján ötezer ember számára épült telep az egyik első ilyen kezdeményezése volt a fővárosnak. Miután körbesétáltuk a hangulatos főteret, és megcsodáltuk az erdélyi népi építészetet és díszítőművészetet idéző házakat, üljünk be egy halászlére a híres Kispesti Halásztanyába. Megérdemeljük! 

Pestszentlőrincen találjuk a város egyik legszínesebb helyét, a Bókay-kertet. Állításunk nem túlzás, hiszen ennyire változatos programokat, ennyiféle kikapcsolódási és sportolási lehetőséget kínáló helyszín talán nincs is több Budapesten.

Bringapályáján akár 50 km/órás sebesség is elérhető, illetve 4−5 méter magas ugratások és 9 méter hosszú repülések is kivitelezhetők. A 16 hektáros árnyas park stranddal, uszodával, sportpályákkal, dísztavakkal, téli-nyári sípályával és még sok más élményhelyszínnel üzeni: jöjjenek, próbáljanak ki! 

Jó szívvel ajánljuk Budapest jelenlegi legnagyobb, 25 ezer m2-es játszóterét, a csepeli Rákóczi kerti családok parkját favárral, csúszdákkal, gumidombos kisautó-pályával és közösségi házzal.