Orfűn, a Mecsek északnyugati lábánál a kiszélesedő völgy patakjának vizét több helyen mesterségesen felduzzasztották. A legelőször kialakított, legkisebb kiterjedésű Orfűi-tónál lehetőség nyílik strandolásra, csónakázásra és horgászásra. A Malommúzeumban a molnárok most is dolgoznak, közben bemutatják a malmot, lisztet és saját sütésű kenyeret árusítanak.

Orfű a barlangi kalandtúrák kedvelőinek paradicsoma is, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Mészégető-források barlangjába, a Mecsek Háza munkatársai a Trió- és a Szuadó-barlangokba indítanak overálos barlangi túrákat. A Pécsi-tó északi töltéséről visszatekintve csodálatos panoráma tárul fel a Nyugat-Mecsek hegyvonulataival.

A tavak közül a legnagyobb a Pécsi-tó. Fő attrakciója az Aquapark, úszó-, pezsgő- és gyermekmedencével, valamint csúszdákkal. 

Sokan nyári szezonnyitó fesztiválnak tartják a Fishing on Orfűt, azaz az FOO-t.

Az Orfűhöz tartozó Tekeres a tóvidék legszebb faluképét nyújtja, egyetlen utcájának két oldalán még számos, régi – német eredetű – parasztházzal. A Herman Ottó-tó és környéke hal- és vízimadár-rezervátum. A tórendszer negyedik tagja (Kovácsszénájai-tó) elsősorban a horgászoké.