Útban Nyírbátor felé, Nyírmihálydi után elhaladunk a Nyírség legmagasabb pontja, a 183 m magas Hoportyó mellett. Hamarosan feltűnik a város legjelentősebb középkori műemléke, a magyarországi gótika egyik legépebben megmaradt remeke, a nyírbátori egykor katolikus, ma református templom (Báthory u. 24.), amit Báthory István erdélyi vajda építtetett (1484–1511). A templom tetőszerkezete még ma is az eredeti, több mint 500 éves. A templom nyugati bejárata mellett a késő reneszánsz, csaknem 30 m magas fa harangtorony (1640) méretével és korával is kitűnik. 

A római katolikus templom (egykor ferences kolostortemplom, illetve volt minorita templom) 1480 körül emelt épület. A XVIII. században nyerte el ma ismert gótikus–barokk alakját. A remekbe faragott barokk oltárok és a szószék a hazai barokk fafaragás legszebb darabjai. Oltárai közül a XVIII. sz.-i, eperjesi mester által készített Passio- vagy Krucsay-oltár a legismertebb. Alakos faragványaiban még a késő gótika hagyományai fedezhetők fel (Károlyi u. 19.).
A templomhoz hozzáépült egyemeletes, barokk minorita kolostor (1734) ma a Báthory István Múzeumnak ad otthont. Kiállításai a város középkori és kézműves iparának történetét, néprajzának emlékeit mutatják be.

A minorita és a református templomot köti össze a Várostörténeti sétány, ahol életnagyságú szobrok jelenítik meg a város történetét, legendáit.

A Báthori Várkastély és Panoptikumban (Vár u. 1.) a Báthori család életét bemutató kiállítás és információs központ kereshető fel. 

A Sárkány Wellness és Gyógyfürdő (Fürdő u. 1.) népszerű Kelet-Magyarországon, strandja rendezett, kellemes, gyógyrészlege korszerű gyógy- és wellness-szolgáltatásokat kínál. A fürdő közvetlen közelében a Sárkány Apartman & Kemping a több napra érkezők kényelmét szolgálja, különösen a Bátori Vigasságok összművészeti fesztiváljára, vagy a Bátori Napok reneszánsz hétvégi programjára kíváncsiak körében kedvelt.