A veszprémi megyeszékhely felé haladva érjük el a Betyárcsárdát, mely a XVIII. sz. végén eredetileg vámháznak épülhetett. A település is erről kaphatta a nevét. A csárda Savanyú Jóska bakonyi betyár idejében élte fénykorát, de ma is sok vendége élvezi a falusi vendéglátás előnyeit, a vidéki konyha és a helyi termékek ízeit. 

Érdekesség, hogy a Tenkes kapitánya és A koppányi aga testamentuma c. filmeket is itt forgatták.

A lovassport kedvelői több lovasklub szolgáltatásai közül választhatnak. A régi lovashagyományokkal rendelkező településen a februári Vámosi Lencse- és Hurkafesztivált, valamint a Szüreti Felvonulást is színesíti a lovasok részvétele.

Érdemes felkeresni a Betyárcsárdánál a helyi termelői piacot, ahol a helyi készítésű Pepo Papa tökmagolajat, és a Tekeresvölgyi Sajtmanufaktúra termékeit is megvásárolhatjuk.

A kerékpározni vágyók a Bakony és Balaton kerékpárkölcsönző hálózat pontján, a Vámosi Vendégházban kölcsönözhetnek biciklit, és kiépített kerékpárúton tekerhetnek el Veszprémbe, s onnan akár Szentkirályszabadjára, majd Balatonalmádiba, vagy Nemesvámoson keresztül Tótvázsony irányába. Innen kis autóforgalmú utakon keresztül lehet eljutni Nagyvázsonyba vagy Pécselyre, Aszófőre, illetve Balatonszőlősre, Balatonfüredre.