Mindhárom temploma XVIII. sz.-i, közülük a legértékesebb és legrégibb a református harangtorony és (barokk) templom (Szabadság tér). A különálló, háromemeletes torony középkori eredetet sugall, valójában XVIII. sz.-i. 

Barokk műemlék a volt megyeháza (Szabadság tér 13.) is. Tervezői és építői olasz mesterek, az Aprilis testvérek voltak (1769–1780). Az egyemeletes, négyszögletes belső udvart körbezáró épület jelenleg szakkórház, engedéllyel részlegesen megtekinthető. A tér 7. sz. házában született Korányi Frigyes (1828–1913) belgyógyász, a tbc elleni küzdelem élharcosa. Itt emlékszoba őrzi a híres orvosprofesszor emlékét. 

A közeli volt izraelita temetőben temették el Taub Izsák Ezekiel talmudtudóst, csodarabbit (Nagybalkányi út). A pásztorfiúból lett rabbi tudásával, ékesszólásával, emberi bölcsességével és jóságával vált országszerte ismertté. Sírja a mai Magyarország féltucatnyi hasonló kegyhelye közül a legismertebb, a világ minden tájáról érkeznek ide a zarándokok. 

A Szilágyi István emlékház és helytörténeti gyűjtemény (Mártírok útja 66.) a város máig élő legendáját, a Kállai kettős c. táncballada történetét és koreográfiáját mutatja be, mellette néprajzi és helytörténeti kiállítás látogatható.

A várossal egyesített hajdani Kiskállótól mintegy 2 kilométerre található a szintén Nagykállóhoz tartozó Harangod pihenő- és szabadidőközpontja. A Harangodi-tó partján kilátó épült, a tavon horgászni, csónakázni és vízibiciklizni is lehet. A nyári Téka-táborokat a népművészet iránt érdeklődő fiataloknak ajánlják.