A Marcali-hát löszös felszíne a várostól északra bukik végleg a futóhomok alá. Belső-Somogy középső részének közigazgatási és kulturális központja a Dél-Dunántúl ritka síkvidéki városainak egyike. A Dózsa György utca díszőrséget álló vadgesztenyesora vezet a város központjába és parkjába, ahol díszítő értékükkel tűnnek ki a vörös tölgyek, a közönséges nyírek, a kínai császárfák és a narancseper (Széchenyi tér). 

A város legrégebbi épületegyüttese a barokk ferences kolostor (1740) és a klasszicista jegyekkel bővített templom. Közelükben egy XX. sz. eleji polgárházban alakították ki a Nagyatád fejlődésének állomásait bemutató Városi Múzeumot (Széchenyi tér 2.).

A város híres Termál- és Gyógyfürdőjének is a Széchenyi térre nyílik a bejárata. Nagyatád másik fürdőjében, a Termál Strandfürdőben feszített víztükrű medence, pezsgőfürdő és élménymedence, valamint gondozott park fogadja a vendégeket (Zrínyi M. u. 75.). 

A természeti szépségek iránt vonzódó látogatóknak a Parkerdő, a Csónakázó-tó és a környék erdeinek turistaútjai ígérnek kellemes szórakozást. A Nemzetközi Faszobrász- és Szoborparkban (Göröndi út) az 1975 óta Nagyatádon alkotó művészek monumentális szobrait állították fel; számos további alkotásuk a város köztereit díszíti.

Az Ironman triatlonnak Nagyatád a magyarországi fővárosa. Ez a hosszútávú versenyfajta próbára teszi még a legedzettebb vasembereket is, hiszen a 3,86 km úszást a 180,25 km kerékpározás követi, s aztán még le kell futniuk a versenyzőknek egy maraton (42,195 km) távját is. S mindezt a versenynap 16 órás szintidején belül!