A falu szélén egy elpusztult, csonkjaival az ég felé meredő, hatalmas kocsányos tölgyfa maradványai láthatók. A néphagyomány szerint Petőfi Sándor e fa alatt írta 1847-ben A Tisza c. versét. A falu három kastélya közül irodalomtörténeti vonatkozása a legkisebbnek, a volt Luby-kúriának (1780, Petőfi u. 1.) van, hiszen szatmári útjai alkalmával többször is megszállt itt Petőfi Sándor – barátjánál, az ügyvéd és politikus Luby Zsigmondnál vendégeskedve. 

A Luby-kastélyt klasszicista−kora eklektikus stílusban 1879-ben építtette Luby Géza (Petőfi u. 6.). Ma Luby Interaktív Kastélymúzeum és Antik Rózsák Kertje néven rendezvényeknek és interaktív múzeumnak ad helyet. Különleges látnivaló a gyönyörű rózsakert és a pálmaház.

http://www.luby.hu

A református templomot (Petőfi u.) a XIV. sz.-i gótikus kápolna falainak felhasználásával építették késő barokk stílusban (1850 körül). Tatarozásakor a középkori falfelületeken XV. sz. eleji, reneszánsz freskókat tártak fel – ritkaságnak számítanak a mai Magyarország területén.