Két felforgató évtized – megnyílik a Múlt-kor Háza

A magyar vidék életét alapjaiban felforgató évtizedeket, az 1945–68 közötti időszakot mutatja be a cigándi Bodrogközi Múzeumporta új kiállítása, a Múlt-kor Háza.

Még emlékezetközelségben van az 1945–1968 közötti két évtized, mintha épp csak „a múltkor” történt volna mindaz, amihez hasonló mélységgel még semmi nem alakította át a vidék életét. Az országos történelem eseményeiről sokat olvashatunk – hogy ezek hogyan formálták a magyarországi Bodrogköz és benne Cigánd népének társadalmi és kulturális arculatát, azt a Múlt-kor Háza mutatja be.

Az új kiállítási épületben, több mint 200 négyzetméteren helyet kapott kiállítás végigkíséri, a II. világháború pusztítása után hogyan épült fel az új rendszer, milyen hatással volt a földosztás, majd a szövetkezetesítés, miként alakult át a társadalom. Bemutatja a vidék utcáinak, házainak, lakásainak új arculatát – és ízelítőt ad abból, mik lettek az új életmód sarokkövei a kultúrházaktól és a megújult iskolarendszertől a sporton át a divatig és az új műszaki cikkekig. Ám nem egyszerűen az újfajta tárgyak megismertetésére törekszik. A mindennapok és az ünnepek olyan részleteit emeli ki, amelyeken keresztül jól követhető e változások helyi történeti folyamata.

A fotók és a tárgyak nagy részét cigándi és bodrogközi lakosok, valamint az innen elszármazottak családjai adományozták a Múzeumportának. Ezek mellett sok interaktív eszköz, hang- és filmanyag, játék segít az érdeklődőknek, hogy megismerjék a sorsfordító időszakot, és felismerjenek a nagyszülők otthonából és történeteiből visszaköszönő tárgyakat, történeteket, hírességeket, vagy azóta már nem használt szavakat.

A Széchenyi 2020 támogatásával megvalósult Múlt-kor Háza 2021. június 19-től várja a látogatókat a Cigándon, a Bodrogközi Múzeumportán.