A Bükkben fakadó Szinva patak és a Sajó folyó találkozásánál, nyugatról hegyekkel karoltan, kelet és délkelet felől pedig már a síkság peremén alakult ki Észak-Magyarország régióközpontja. Régi hagyományaira építve ma egyre karakteresebbé válik, kulturális örökségére alapozva erősödik szellemi kisugárzása. Elég mindennek megtapasztalásáért végigjárni Miskolc belvárosát, az Ady hídtól a Városház térig – ez a város „sétálós” főutcája, csak a villamosforgalom maradhatott meg itt. 

A Széchenyi és a Kazinczy utca kereszteződése fontos tájékozódási pont a városban, a helybéliek évtizedek óta „villanyrendőrként” emlegetik ezt a helyet. A magyarázat roppant egyszerű: itt volt Miskolc első, és hosszú ideig egyetlen közlekedési lámpája. A forgalmat nem irányítja, de a város vendégeinek útbaigazítást ad a közeli Tourinform iroda (Széchenyi u. 16.).

A Széchenyi utcának a „villanyrendőrtől” a színházig terjedő szakaszán eklektikus házak sora színesíti a városképet. A sétálóutcának vetélytársa lett a hangulatos, teraszos kialakítású Szinva-terasz, rövid idő alatt a legkedveltebb randi- és vendéglátó helye a városnak. A szerelmesek hídján több száz lakat rögzíti az elszakíthatatlan szerelmi szálakat.

A térre hangulatos kiülős kocsmák, koncertek, szabadtéri előadások, közös meccsnézések vonzzák a helyieket és az utazókat és itt találjuk a város világhírű mentőkutyájának, Mancsnak a szobrát is.

A sétálóutcává vált Déryné utca a színházi negyed is egyben, innen kereshető fel a szabadtéri színház, a Játékszín és a Kamaraszínház is, a Miskolci Nemzeti Színház és a júniusi Bartók Plusz Operafesztivál játszóhelyei.

A sétálóutca emblematikus épülete a Miskolci Nemzeti Színház (Déryné u. 1.) az ország magyar nyelven játszó társulatainak első kőépületű teátruma, 1823-ban nyitották meg, azóta persze felújították, bővítették. Az épületegyüttes része a Színháztörténeti és Színészmúzeum (Déryné u. 3.) kiállítása.

Az utca végén, a Hősök tere alatt földalatti parkoló épült. A teret a Nagyboldogasszony (minorita) templom és kolostor impozáns épülete határolják.

A Sötétkapu a Rákóczi utca torkolatánál jellegzetes építészeti emlék, itt működik a Művészetek Háza (Rákóczi u 5.), számos rendezvény, koncert helyszíne, és otthona a minden év szeptemberében rendezett Jameson CineFest nemzetközi filmfesztiválnak. Mellette a Dőry- vagy Rákóczi-ház Kondor Béla festőművész állandó kiállításának ad helyet, falán emléktábla hirdeti, hogy egykor itt szállt meg Thököly Imre és II. Rákóczi Ferenc fejedelem. Itt látogathatjuk meg a Miskolci Galéria (Rákóczi u. 1.) reprezentatív képzőművészeti kiállításait, rendezvényeit, köztük évente az Országos Grafikai Triennálét és a Téli Tárlatot (1970-től). A Feledy Gyula (1928–2010) grafikusról elnevezett házban (Deák tér 3.) életművének állandó kiállítása is a Galériához tartozik. A Petró-házban (Hunyadi u. 12.) ismerhetjük meg Szalay Lajos grafikusművész munkásságát.

A Világbéke Pizzériát a Dudás testvérek, az Anyukám mondta tulajdonosai nyitották Miskolc belvárosában. A különleges pizza kőmalomban őrölt lisztből, 48 órás kelesztéssel készül, a könnyű, ropogós tészta ízletes, a szezonális alapanyagokkal és piaci kínálattal ízesítve készülnek. A belvárosi séta fontos megállója lehet!

Ha különlegesen finom édességre, franciás ízekre vágyunk, térjünk be a színház belső udvarában megbúvó, kis cukrászdába, a Desszertembe. Toplistás hely! A tulajdonosok üzleti filozófiája mindent elmond: „Minden illat, minden aroma, minden alkotórész, minden fűszer egy dobozba zárt világ. Éghajlatok, tájak, földrészek öreg mesélői, akik hosszú utat tettek meg azért, hogy végül egy falat boldogságban teljesítsék úti céljukat.” Ne hagyjuk ki!

Az ország első köztéri, egész alakos Kossuth-szobra (Róna József) az Erzsébet téren áll, és itt van az Erzsébet-fürdő is. A Városház teret díszítik a megyeháza (1836) és a városháza épületei – a méltóságteljes klasszicizmus és a romantika jegyében. Melocco Miklós Széchenyi-szobrával szemben színpompás virágóra kísér át bennünket a Dísz térre, ahol a millennium tiszteletére állították fel Szent István szobrát (Jószay Zsolt). A Hello Miskolc 12 óriás betűje a tér népszerű fotópontja. 

 Miskolc igazgatási központjában a mai Fráter György Katolikus Gimnázium épülete (Városház tér 6., 1760) eredetileg az irgalmas rendi apácák rendháza és tanítóképzője volt. A Széchenyi utca folytatásában, a Luther-udvar késő barokk evangélikus templomában (Hunyadi u. 8., 1797) Székely Bertalan alkotta az oltárképet (Jézus az olajfák hegyén).

A hegyoldalon magasodik az avasi református templom és a különálló harangtorony (1577), Miskolc egyik szimbóluma. A XIII. században kezdődött építkezés háromhajós, gótikus csarnoktemplomot hozott létre. A toronyóra jellegzetes harangjátéka negyedóránként szólal meg a mellette lévő avasi temető legrégibb síremlékei, a koporsó alakú kövek (XVI–XVII. sz.) és a város színjátszásában meghatározó szerepet betöltő Latabár család sírboltja felett. Az istentiszteletek mellett orgonahangversenyek különleges színtere az avasi templom.

Bartók Plusz − júniusban tíz napon át az operáé a főszerep Miskolcon. Szól a zene az utcán, a tereken, a színházban, a szabadtéri nyári színházban, templomokban. Az Ezrek operája program minden évben egy népszerű operát tűz műsorára, felvonásainak próbáit a város terein a közönség előtt tartják, majd a bemutatót már több ezer ember nézi, hol az avasi tv-tornyot használva díszletként, hol a Mindszenti Kálvária-dombot. Ez az ország egyik legizgalmasabb kezdeményezése. Érdemes beírni a naptárba!

http://www.operafesztival.hu/index.php

Szeptemberben Miskolcon találkozik a filmes világ egy hétig. A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a legnagyobb magyar filmes rendezvény, amely a világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza a városba: olyan nagy- és kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek a CineFesten van a magyarországi premierjük. A fesztivál számos szórakoztató és kísérőrendezvényt is kínál.

http://www.cinefest.hu

Minden hónap első vasárnapján régiségvásárt rendeznek az Erzsébet téren és a Széchenyi utcán. A kora reggeli óráktól délutánig antikvitások sokasága lepi el a belváros sétálóutcáját és a tereket. Minden hónap harmadik vasárnapján helyi és környékbeli termelők és kézművesek kínálják portékáikat az Erzsébet téren.

Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka! E szólás eredetére vonatkozóan több legenda ismert. A legvalószínűbb, hogy Potyka Kata vendéglős a pincéjében fagyasztotta a kocsonyát, amibe beugrott egy béka és a vendég ezt a pislogó, remegő brekit találta a kocsonyás tányérján. A miskolci kocsonya ünnepét februárban tartják.

Az Avasi Borangolás az ország legkülönlegesebb adottságú, Miskolcnak pedig a legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye. A történelmi Avas pincéi Európában egyedülállóan a város szívében találhatóak, több mint 800 pince és borház helyezkedik ott el, köztük nem egy 300-400 éves. A három napos rendezvényen felélednek a pincesorok, kinyitnak a pincék és borházak, a borangolókat a macskaköves utcákon, szerteágazó helyszíneken különböző stílust (folklór, jazz, swing, rock és világzene) képviselő zenekarok és utcazenészek, valamint kulturális programok várják. A látogatók a hangulatos avasi pincesorokon borospohárral a kezükben, térkép segítségével kedvükre borangolhatnak. www.borangolas.hu

A Nagy-Avason emléktábla emlékezik meg arról, hogy itt volt utoljára gondtalan és boldog Móra Ferenc (Középsor 648.). Az Avas oldalában ma is több jó hírű étteremben pihenhet meg a vendég.

Sándor Zsolt, Miskolc neves borászának pincészete a történelmi Avasi Pincesoron található. A Bükkvidéki borvidéken termelt, organikus művelésű cserszegi és Zweigelt szőlő fajtákból készült borai egyediek, izgalmasak. A pincészet bejelentkezéssel látogatható. A borok a www.sandorzsolt.hu webáruházból rendelhetőek, s az avasi boros rendezvényeken is kihagyhatatlan úti cél a borász Kis-Avason található pincéje.

http://www.sandorzsolt.hu

A templom mellől lépcsősor vezet az Avasi kilátóhoz: teraszáról – vagy éppen a toronyban működő kávézó ablakából – vethetünk egy pillantást az alattunk hosszan elnyúló város panorámájára, esténként a város jelképévé vált tévétorony díszkivilágítására.

A Herman Ottó Múzeum (Görgey Artúr u. 28.) képtárában neves magyar festők alkotásainak kiállítását érdemes megnézni. Az épület három csarnokában a Pannon-tenger Múzeum (Földtörténeti és Természetrajzi Tár) a miocén kor bemutatóhelye, ahol egy 7,5 millió éves mocsári ciprus, a Rudapithecus hungaricus, valamint a gazdag ásványgyűjtemény kínál érdekes felfedezni valót. A gyermekek között népszerű Dínókiállításnak is itt a helyszíne.

A belváros templomait templomtúra keretében is bejárhatjuk: A Kossuth utcai, a népnyelvben csak Kakastemplomként emlegetett, klasszicista stílusú református templom (1786−1808) 68 méteres tornyában függ a 28 mázsás Eszter-harang. A Deák téri Magyar Ortodox Egyházi Múzeum és görögkeleti ortodox templom (Deák F. tér 7.) ritka egyháztörténeti emlékét, a Kazáni Fekete Mária kegyképet II. Katalin cárné ajándékozta az ortodox egyháznak. A templom 16 m magas ikonosztáza is különös élmény – 88 képénél időzhetünk. Építészeti értéke van a minorita rend barokk templomának és kolostorának (Hősök tere) csakúgy, mint a Petőfi tér feletti, székelykapus Deszkatemplomnak. Itt már 1698-tól fából készült templom állt, így gyakran leégett. A mai, erdélyi jellegű, rönkfából ácsolt református templom (1938) is gyújtogatás áldozata lett (1997), gyors újjáépítése országos összefogásnak volt köszönhető. Az azonos nevű téren a barokk egyhajós mindszenti templom a török pusztítás után épült, oltárképeit Kovács Mihály festette. Plébániája előterét a kőből faragott Csupros Mária-szobor díszíti.

A belvárosi Népkertet még 1870 körül alakították ki, szoborparkjában találjuk többek között az 1899-ben felavatott, Erzsébet királynőt ábrázoló mellszobrot.

Létezik egy csapatjáték, amelyet Miskolcon „fedeztek fel”. Gyorsan elsajátítható, izgalmas labdajáték: a kama, a miskolci erszénylabda. Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület tagjaitól bárki gyorsan megtanulhatja a szabályokat, hogy aztán tovább vigye a játék hírét.

A Népkert szomszédságában kereshető fel a megyei könyvtár, a Városi Sportközpont és Jégcsarnok, s az újjáépített Vigadó. A liget fái alatt a gyerekeket játszótér várja.

A 14 ezer hallgatót befogadó Egyetemváros az otthona a 250 éves Miskolci Egyetemnek. A legnagyobb vidéki felsőoktatási bázis Központi Könyvtára őrzi a 30 ezer kötetes Selmeci Műemlékkönyvtárat, a műszaki-természettudományos oktatás-kutatás számos ritkaságát. Az egyetem aulájában a Tudás fáját szimbolizáló, nagyméretű fali kerámiát (Szász Endre) komolyzenei koncertek, kiállítások (Nemzetközi Ásványfesztivál) idején sok százan csodálhatják. Az Egyetemi Sportcsarnokban könnyűzenei rendezvényeket is tartanak, a Kemény Dénes Sportuszoda (Egyetem út 2.) versenyhelyszín is.

Miskolctapolca fürdőközpontjával, gyönyörű fekvésével, erdős környezetével érdemelte ki hírnevét. A Barlangfürdőben (Pazár sétány 1.) a vendégek a több százezer éves, természet alkotta barlangjáratokban fürödhetnek, élvezhetik a vadvíz áramlását, hallhatják a csillagterem sejtelmes visszhangját. (Minden januárban karbantartás miatt a fürdőzőknek zárva a Barlangfürdő, olyankor száraz lábbal lehet bejárni a termeit.) 

A fürdő közelében hatalmas ősfák között kínál kikapcsolódást a csónakázó tó és felújított strandja. Miskolctapolca egyedülálló látványossága az 1935-ben épült Sziklakápolna (Brassói utca), nyaranta az Akropolisz Szabadtéri Színházban vidám, zenés előadásokat nézhetnek meg az idelátogatók.

Miskolc egyik látványossága a miskolc-tapolcai télen-nyáron üzemelő bobpálya., mely különleges élményt kínál a vendégeknek a barlangfürdő és a csónakázótó szomszédságában. A hegyoldalon kialakított bobpálya 800 m hosszú, ebből mintegy 600 méteren keresztül lefelé száguldanak a bobok a fák közt, miközben 54 m szintkülönbséget tesznek meg. A rozsdamentes acélból készült pályán maximum 42 kilométeres óránkénti sebességet érhetnek el. Az országban egyedülállóan mindennap este, villanyfénynél is száguldhatnak a pályán a látogatók.

http://www.mibob.hu

Miskolctapolca több érdekes és izgalmas családi programot kínál: a csónakázó tó melletti erdőben kalandtúraparkot, az Avalon Parkban pedig egzotikus Maja játszóparkot, futsal- és gokartpályát.

Miskolc nevezetes látnivalója a megújult diósgyőri vár és környéke: ez a városrész az egyik legnépszerűbb úti cél. A várhoz vezető sétány hangulatos, védett vadgesztenyesora mögött bukkannak ki a jellegzetes saroktornyok. A vár feltárása 1962 után indult meg, 2013-ban elkezdődött rekonstrukciója révén az év minden napján érdekes látnivalóval szolgáló, élő történelmi emlékhellyé, kirándulóhellyé vált. A  lovagtermet, a királynéi lakosztályokat, a Szent Hedvig-ereklye és rondella 3D-s animációjának megtekintését nem szabad kihagyni! A vár szomszédságában található a Lovagi Tornák Tere, sokoldalú rendezvényhelyszínként otthona koncerteknek, színházi előadásoknak, fesztiváloknak, nemzetközi lovassporteseményeknek, hagyományőrző programoknak.

A várat elsőként Luxemburgi Zsigmond ajándékozta feleségének. A mohácsi csatavesztésig hat királyné – köztük Mátyás felesége, Beatrix – jegyajándékba kapott, vidéki rezidenciájaként szolgált. Ezért is emlegették akkoriban a „királynék jegyruhájaként”. Itt található Közép-Európa legnagyobb lovagterme, valamint a korabeli várépítészetben is ritkaságnak számító kétszintes, középen nyitott várkápolna.

A várat felfedezhetjük egyénileg is, de szórakoztatóbb, ha a „vár népe” kíséretében járjuk végig a termeket és így a középkori mindennapokról is sok érdekességet megtudhatunk.

Július utolsó hétvégéjén, a Minősített Európai Fesztivál címmel kitüntetett, immár nemzetközivé nőtt Középkori Forgatagon minden évben benépesül a Diósgyőri vár és a Lovagi Tornák Tere, ahol Magyarország egyik legnagyobb történelmi játékán szórakozhat a közönség.

A vár alatti (ma szálláshelyként működő) Déryné-ház falán emléktábla hirdeti, hogy itt élt a XIX. sz.-i magyar színjátszás egyik legnagyobb alakja, Déryné Széppataki Róza.

Diósgyőrben a Vár közelében található a Fügedy Márta Népművészeti Egyesület Alkotóháza.

A kihalásra ítélt mesterségeket folytató kézművesek átadják tudásukat az érdeklődőknek. Minden érdeklődő belekóstolhat egy-egy kézműves foglalkozásba, Érdemes benézni és a sok-sok kézműves foglalkozás valamelyikén résztvenni. Évente több alkalommal népzenei és táncházi programok várják az érdeklődőket.

http://www.kezmuvesekhaza.hu

Kedvelt kirándulóhely a Csanyik-völgy – itt található a Miskolci Állatkert, 170 féle állat 700 egyedével izgalmas szórakozást ígér. Az állatkerti tanösvény ismeretterjesztő tábláiról a hazai erdőket, a 9 méteres magaslesről a lombkorona élővilágát lehet megismerni. A völgy fölötti, 32 m hosszú függőhíd is kivételes élmény. A naponta tartott állatbemutató, állatsimogató és látványetetés pedig már csak a ráadás. Az állatkert egész évben látogatható.

Diósgyőrből erdei szerpentin vezet Lillafüred felé. A hegyekkel körülölelt Hámori-tóhoz az 5-ös autóbusszal, vagy a lillafüredi kisvonattal (Dorottya utca) is utazhatunk Miskolcról. Hatalmas mészkősziklák kísérik az út mindkét oldalát. A Molnár-szikla tetején kereszt emlékeztet az egykori molnárlegény és a molnárgazda lányának tragikus szerelmére.

A hegyoldalban a Szeleta-barlang őskori eszközök lelőhelyeként vált az ún. Szeleta-kultúra névadójává. Kegyhelyek és jelzett turistautak, barlangok és megmászható sziklák színesítik a programdús lillafüredi kirándulást.

A tó fölé magasodó Palotaszálló (1927–1930, Lux Kálmán) Mátyás-korabeli vadászkastélyokat mintáz, késő eklektikus jegyekkel. A szálloda Mátyás-termében a gasztronómiai különlegességek élvezőit a színes ólomüveg-berakású ablakok a Trianon után elcsatolt magyar városokra emlékeztetik. Kísérővel látogatható a Palotaszálló tornya (az 524. oldali képen). 

A vízeséstől pár lépés a mészkőképződményeiről nevezetes Anna-barlang bejárata. A Szent István-cseppkőbarlang az egri út mentén, a Palotaszállótól 500 méterre nyílik. Félórás barlangtúrán változatos formájú cseppkövekben gyönyörködhet a látogató, persze hosszabban is időzhet, hisz a barlang – pormentes levegőjének köszönhetően – gyógybarlang is.

Az Erzsébet-sétányon a híres természettudós, Herman Ottó egykori otthonában – a Pele-házban(33.) a neves polihisztorra emlékezhetünk, és a Bükk élővilágát bemutató kiállítást nézhetjük meg. A környék nevezetes sziklacsúcsa a Fehérkő, a sziklamászók kedvenc gyakorlóhelye.

Az adventi időszak legvarázslatosabb szabadtéri programja a Diósgyőri Mikulásvonat kihagyhatatlan élmény a kisgyermekes családoknak. A hegyek között kanyargó kisvasút, az ünnepi díszbe öltözött Lillafüred és az élőszereplős Mesebirodalom meghitt pillanatokkal, sok nevetéssel és persze a Mikulással együtt várja a gyerekeket.

http://www.mikulásvonat.hu

Lillafüreden írta József Attila 1933-ban, az írótalálkozó idején a világ egyik legszebb szerelmes versének tartott Ódát – erre emléktábla utal a patak fölötti sziklán. A tó és a Palotaszálló között lépcső vezet az üdülő bástyás függőkertjéhez. Itt áll Varga Éva szobrászművész teljes alakú József Attila-szobra, egyik kedves szelfipontja az erre járóknak, háttérben a Szinva patak 20 méteres vízesésével. A Palotaszálló függőkertjének alsóbb szintjén egy mészkő sziklán ül madaraival Herman Ottó − szobra. Üljünk mellé egy fotó erejéig!

Lillafüred és a Jávorhegy között az 1080 m hosszú Libegőről (Erzsébet sétány 77.) megcsodálhatjuk a tájat, de a távolságot meg lehet tenni hegyi roller- és
montainbike-túra keretében is. A 7 km-es Oxigén túraútvonal sportolásra, kirándulásra, a Bükk állat- és növényvilágának megismerésére egyaránt alkalmas. A Lillafüredi Sport- és Kalandparkban kötélpálya, játszótér is várja a látogatókat egész évben.

A Garadna-patak völgyében frissen fogott pisztráng kapható az erdei sütödében. Ha különleges kulináris élményekre vágyunk, ne hagyjuk ki a közeli éttermet sem (Vendéglő a Pisztrángoshoz)!