Orlai Petrics Soma festőművész szülővárosában gyakori vendég volt a rokon és barát, Petőfi Sándor. Emlékművének felirata szerint Petőfi 1849. július 18-án ezen a helyen kelt át a Körösön, hogy Vésztőn és Biharugrán keresztül, Nagyváradon át Bem tábornok seregéhez csatlakozzon.

A német-, szlovák- és magyarlakta kisváros német evangélikus templomában (Kossuth Lajos tér) a szószékoltár képe – bibliai jelenetet ábrázol: „Engedjétek hozzám a kisdedeket” Orlai Petrics festette.

Az 1899-ben alapított gyógyszertár egykori berendezését őrzi és mutatja be a Patikamúzeum (Puskin u. 1.).

A copf–empire stílusú Wenckheim–Fejérváry kastély parkja ma városliget és kirándulóhely Madarak házával, szabadtéri színpaddal (Fő út).

A Kettős-Körös jobb partján, a Bodoky Károly Vízügyi Múzeumban (Hosszúfok, I. sz. szivattyútelep) a Körösök szabályozásával, élővilágával és árvízvédelmével kapcsolatos dokumentumok, műszaki emlékek kaptak helyet. Az e tájon régen általánosan használt gyúlékony építőanyagok is indokolják, hogy a Sárrét Múzeum (Tildy u. 14.) életmódtörténeti anyagát tűzoltókocsik gyűjteménye gazdagítja.

A városközponttól nem messze különleges madárrezervátum a Szikes-, vagy Medvefejes-tó, partján madármegfigyelő toronyból szemlélhető a vízi élővilág.