Magyarország minden bizonnyal leghosszabb belterületi útja, az Üllői út alatt (is) futó 3-as metró nagykörúti megállójánál (Corvin negyed – halljuk a hangosbemondót) mindenképpen menjenek fel a felszínre azok is, akiknek nem a bevásárlás, vagy a XXI. sz.-i városrész-rehabilitáció a hobbijuk vagy szakterületük, hanem szecesszió-rajongók. Mert igaz ugyan, hogy a Nagykörút sarkán éppenséggel felújítják az Iparművészeti Múzeumot, na de hát kívülről nézvést is egy csoda az a palota (Lechner Ödön)! Apropó, szecesszió… Különleges élményt kínál a pestszenterzsébeti plébániatemplom is az art nuovo jelentős művészegyénisége, Nagy Sándor falfestményeivel.

Természeti értékeket látni anélkül is lehet, hogy az ember a nyakába venné a fél várost: metróval érkezhetünk a Klinikák állomásáig, és onnan sétálva a Fűvészkertbe (1847), ahol a Victoria Regia tutajnyi levelein és más egzotikumokon kívül a genius loci – a hely szelleme – is igazi élmény! Itt ugyanis nemecsek ernővel (csupa kisbetűvel) „találkozhatunk” Molnár Ferenc világhírű Pál utcai fiúk c. regényéből.
A nevezetes grund rekonstrukcióját a Tömő u. 4. sz. alatt lelik meg a regény rajongói, a főszereplők szoborcsoportját, az „Einstand-jelenetet” a közeli Práter utcai iskola előtt lehet körbejárni (Szanyi Péter).

Arborétuma van Budán, a Ménesi úton a Szent István Egyetemnek, s a soroksári Botanikus kertbe sem csak kertészettudományi karának hallgatói járhatnak ám! Ők tanulni, mi pedig szemlélődni… 

A paloták, házak, emlékművek, szobrok felkeresése után, vagy ha már elegünk van a kő- és emberrengetegből, meneküljünk ki családostul a Budai-hegyekbe! Sétáljunk (vagy télen szánkózzunk) a Normafánál, kapaszkodjunk fel a János-hegyi Erzsébet-kilátóba és csodáljuk meg felülről a várost, ahonnan éppen elvágyódtunk.

A magasságok után meghódíthatjuk a „mélységeket” is. Az egyetlen Monacót kivéve, más főváros nem dicsekedhet olyan kivételes látványosságokkal, mint amilyenek a budai barlangok. A Pálvölgyi-barlang a cseppkövek csodavilágába kalauzol, a Szemlő-hegyi barlang pedig az aragonit (borsókő) különleges formáit tárja elénk. 

A régi vasúti kocsik, hajtányok, mozdonyok rajongóinak ajánljuk, ne hagyják le a bakancslistájukról a XIII. kerületi „Füsti” Vasúttörténeti Park különleges járműveinek meglátogatását. 

Aki pedig szívesebben lesi az égre füstcsíkokat húzó repülőket, menjen ki a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre (magyarul: Ferihegyre). A Nyugati pályaudvarról Ceglédre tartó vonattal, és/vagy buszjárattal érhető el az újjáépített, és számos interaktivitást tartogató Aeropark, amely jó program és időutazás is egyben. 

Kiruccanást tervezhetünk a budapesti Duna-szakasz északi végéhez, hiszen az M0-s autópálya Megyeri-hídjának pesti oldalán vízi különlegességek élményparkja, az Aquaworld ígér kikapcsolódást.