A török előtti időkben Vereb néven mezőváros volt; legnagyobb vásárát augusztus 15-e, Nagyboldogasszony napja alkalmából tartották. Már a XIII. sz. végétől jelentős búcsújáró hely a ma is a községhez tartozó Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely, amelynek főbúcsúja is erre a napra esik, de több napig tart. Az itteni csodatévő forrás fölé 1210-ben építették az első fakápolnát, majd 1757-ben Almásy János kegyúr anyagi támogatásával megkezdték a kéttornyú, barokk templom építését.

A kegytemplom fölé magasodó Meszes-tetőn, a csúcs közelében puha homokkőbe vájt remetebarlangok, két kápolna, háló-, konyha-, kamra- és illemhelyüregek tarthatnak számot a látogatók érdeklődésére.

A kegyhely kialakulásának legendája szerint a kunokat üldöző Szent László királyt és katonáit bekerítette itt a keskeny völgyben az ellenség. A magyarok – nem lévén vizük – engedélyt kértek az uralkodótól, hogy pogány áldozatot mutathassanak be. A szent király erre haragjában egy sziklába dobta a lándzsáját, s amikor kihúzták onnan, friss vizű forrás fakadt a helyén.
A legenda másik változata szerint Szent László egyenesen az Ágasvár csúcsáról ugratott idáig. Emiatt máig rá emlékeztet a Szent László ugratása elnevezésű tektonikai hasadék.

A 800 éves múlttal rendelkező kegyhely a 2015. évi felújítás óta nemzetközi színvonalú, látogatóbarát épületegyüttes − basilica minor ranggal bíró, műemléki védettségű barokk kegytemplommal, rendházzal, szabadtéri misézőhellyel, zarándokszállásokkal, étteremmel. Ez idő szerint Magyarország legnagyobb katolikus búcsújáróhelye a mátraverebélyi.

A falu római katolikus temploma Magyarország egyik legszebb kora gótikus épülete. A keskeny, kőkeretes ablakok csúcsívesek, a falakat zömök támpillérek erősítik. A templombelső érdekessége egy XVII. sz.-i, népies reneszánsz szószék. (A templom megtekintéséhez szükséges aktuális információkat rendre kifüggesztik a bejáratnál.) A Zagyva völgyében, a Cserhát és a Mátra találkozásánál, Mátraverebélytől 3 km-re északra, egy dombon kereshető fel ez a különleges, torony nélküli templom.