019Mátraszentimre az 1940-es években több kis település összevonásával alakult ki. A falutól nyugatra találjuk a fallóskúti Mária-kápolnát, az ismert búcsújáró- és zarándokhelyet. A történet oda nyúlik vissza, amikor látomásként többször megjelent itt a Szűzanya, majd megtalálták a forrást és mellé kis templom épült. Különösen szépek a templom előtti tűzzománc stációk, melyek Rácz Gábor iparművész alkotásai.

Az ország legmagasabban fekvő településén nyílt meg a Mátrai Ásványház Múzeum. Érdekessége, hogy a látogatók egy működő ásványcsiszoló műhely életébe pillanthatnak be. A gyerekek kipróbálhatják az aranymosást, s részt vehetnek szervezett ásványgyűjtő túrákon is. (Hétköznap bejelentkezéssel látogatható, kivéve a nyári időszakot, Arany J. u. 11.)

Mátraszentimre mellett, erdei környezetbe épült a Piszkéstetői Obszervatórium. Az alacsony fényszennyezettség és a kristálytiszta levegő kiváló lehetőséget nyújt a csillagok megfigyelésére. (Nyitva: február 15-től november 15-ig, csak csoportoknak.)

A mátraszentistváni sípark a családosok kedvelt terepe, hiszen a változatos, különféle nehézségű pályák mellett hócsúszdapark, síiskola, babylift, mozgójárda, panorámalift is található. Éjszakai síelésre is van lehetőség és számos egyedi rendezvénnyel csábítják a vendégeket. Ilyen pl. a Hófesztivál januárban, vagy a snowboard bajnokság, a síző diákok olimpiája.

A Nyugati-Mátra legimpozánsabb csúcsa Ágasvár, már Mátraszentimréről is látszik jellegzetes kettős csúcsa. A várat ma már nem találni meg. Az ágasvári turistaháztól indulva meredek kaptató vezet a 789 m magas csúcsra. Megéri bejárni!