Sokan a tüdőszanatóriumról ismerik. Ám ez a település ennél nyilván sokkal többet rejt! Kiváló kiindulási pont az év bármely időszakában az erdei túrákhoz, de a négycsillagos wellnesspihenésre vágyók is megtalálják itt a helyüket. Télen pedig igazi síparadicsommá változik, hiszen innen közelíthető meg az ország legmagasabb pontja, a közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozó Kékestető. 

A mátraházai templom melletti park a Naphimnusz park elnevezést kapta, mert itt megcsodálhatjuk az Assisi Szent Ferenc himnuszának tíz versszakát megjelenítő kerámia domborműveket. Elmélkedésre, csendre vágyóknak kifejezetten ajánlott. 

1942-ben szentelték fel az ún. Három falu templomát. A templom azért került Mátraszentimrétől, Mátraszentistvántól és Mátraszentlászlótól egyforma távolságra, mert a települések nem tudtak megegyezni, hova épüljön.

Már nem csak az elkötelezett túrázók és síelők találnak maguknak elfoglaltságot az ország „tetején”, hiszen egyre több gasztronómiai és családi rendezvény színhelye is ez. Ilyen például a Muzsikál az erdő művészeti fesztivál, az Advent a Kékesen, vagy a Borpiknik.

A Mátrát gyalog, az edzettebbek kerékpárral is bejárhatják, hiszen ma már 90 kilométernyi kerékpáros túraútvonal vezet végig a hegységen. A szintkülönbséggel persze tanácsos jóelőre számolni!

Magyarország leghosszabb sílesiklópályája a Kékestetőről indul, s 1,8 km hosszú. A déli sípálya enyhébb lejtésű, hóágyúzható, akár családoknak és kezdőknek is ideális. Síbuszok szállítják a vendégeket vissza a kiindulópontra.

Páratlan élmény a kékestetői kilátóból elénk táruló panoráma. A 187 méteres tévétorony 38 méter magasan kiépített kilátószintjéről nemcsak a Bükk és a Karancs, jó időben még a Magas-Tátra vonulatai is láthatók. 1014 méteres magasságával ez a hegytető Magyarország legmagasabb pontja (bal oldali kép).

A Kékesről feltétlenül érdemes átmenni a „kistestvérre”, az ország második legmagasabb pontjára, a Mátraszentimre részének számító, 964 m magas Galyatetőre. Igazi vonzerő a nemrég felújított, 30 m magas Galya-kilátó, tornya ún. bivakszállásokat, szabad ég alatti férőhelyeket rejt a színes, kör alakú üvegek mögött. Az igazán fapados szálláshelyet kereső kirándulók egyszerű éjszakázási lehetőséget találnak itt. A Galyatetői Turistacentrum környezetbarát házként működik és a bivakszállás mellett négy különböző típusú szálláshelyet kínál.

A település másik szimbóluma, a Nagyszálló évtizedek óta fogadja a magashegyi levegőt igénylő vendégeket. Az üdülőtelepnek művészettörténeti nevezetessége, hogy Kodály Zoltán itt, a Magyarok Nagyasszonya templomában komponálta Csendes mise c. művét.