Ide Gyöngyösről alig néhány kilométerre, gyönyörű, kanyargós hegyi úton juthatunk el. Érkezhetünk onnan kisvonattal, vagy kerékpárúton is. Útban Mátrafüred felé tűnik fel a kopár tetejű Sár-hegy, mely természetvédelmi terület része. Hosszabb túrára indulók a Rákóczi-turistaút sárga jelzését követve feljuthatnak a Szent Anna-kápolnához és a Szent Anna-tóhoz, majd tovább Mátrafüredre, vagy akár Parádsasvárig. A Sár-hegy megismerésében segít a 12 állomásos Sár-hegyi botanikai tanösvény bejárása is.

A kedvelt kirándulóhelyhez, a klimatikus üdülőhelyhez közeli dombon emelkedett egykor Bene vára, ma már csak romjai láthatók. Mátrafüredi kirándulásunk közben érdemes időt szakítani a híres Palóc babagyűjtemény (Pálosvörösmarti u. 2.) megtekintésére is.

Mátrafüred közelében a Mátra jelképévé vált a több mint 100 éves, patinás Kozmáry kőkilátó (370 m). Gyönyörű körpanorámát láthatnak onnan. Könnyen megközelíthető, nem szabad kihagyni! (Egész évben látogatható.)

A Sár-hegy területén (Mátrafüred és Gyöngyös közt) látogassák meg a Méheskertet, amely igazán egyedi programot kínál. Bejelentkezéssel megtekinthetik a méhészet működését, megfigyelhetik, mi zajlik a kaptárokon belül, és még a pergetésbe is bekapcsolódhatnak. Persze többféle mézet is kóstolhatnak (Szabó méhészet).

Próbálják ki az erdei utakon a monster rollert, a segwayt vagy a többi fura nevű, izgalmas járművet. A Kékestető és Mátrafüred közötti pályákon élvezetes a száguldás. (Előzetes jelentkezés: Parádi út 8.).

Mátrafüred szomszédságában népszerű kirándulóhely a Sástó. Ez az ország legmagasabban fekvő (520 m), csónakázásra és horgászásra alkalmas tava. Ha nem ijedünk meg a magasságtól, az 53 m magas kilátóba feljutva tiszta időben a Budai-hegyekig, s a Tiszáig is ellátni. Ha több idejük van, a négycsillagos kempingben akár wellnesspihenésre, nyaralásra, vagy szakmai tréningre is van lehetőség.

Sástó közelében a valamikori kőbányát kalandparkká alakították át. A 16 hektáros területen a bobozás, a függőhíd, a mászófal és a canopypálya az adrenalinfüggőket, a játszóház és a kávézó a kisebbeket és a szülőket várja (Oxygen Adrenalin Park).