A több mint 600 éves palóc település neve napjainkban a mofettáról vált ismertté. A mofetta tulajdonképpen széndioxidos gyógygázfürdő (Mátyás király u. 19/a), mely alkalmas vénás érrendszeri, reumatológiai betegségek gyógyítására, a cukorbetegség érszövődményeinek a kezelésére.

Hazánkban a mátraderecskei az egyetlen gázfeláramlás. Az üres medencének tűnő mélyedésbe ülnek a betegek a 15-20 perces kezelés alatt. 15 alkalmat kúraszerűen javasol a kezelés, mely OEP-támogatással is igénybe vehető.

Mátraderecske egyik nevezetessége a Kanázsvár, melyet a tatárjárás után építettek. A vár 500 méteres földalatti folyosón összeköttetésben volt a recski grófi kastéllyal. Ma már csak az őrtorony maradványai láthatók. 

Augusztus utolsó hétvégéjén a Mátraderecskén járók a Párnafesztiválon gyermek és felnőtt néptáncosok látványos felvonulásával találkoznak, tájjellegű ételeket kóstolhatnak, este pedig könnyűzenei koncerten szórakoztatnak.

A palóc szőtteseket ismertetik meg a Népművészeti Galériában (Deák F. u. 1.), ahol a szövőgépek akár munkába is állíthatók és látható, hogyan készülnek a csodás len, kender és pamut alapanyagú szőttesek. A mintaboltban a vásárlásnak nehéz ellenállni! Ugyanitt működik a Palóc Út Információs Központ, ahol a palóc vidékkel kapcsolatban kapnak felvilágosítást az érdeklődők. (Bejelentkezés szükséges.)