A Kilenclyukú hídtól két kilométerre Mátára, a hortobágyi lótenyésztés központjába érünk. A mátai ménes közel 270 lovat számláló állami ménesként működik, a hagyományos fajtakörbe tartozó nóniusz fajta génmegőrzése és a napjaink igényeinek megfelelő holsteini fajtára alapozott magyar sportló tenyésztése jellemző rá. A fedeles lovardában versenyeket rendezhetnek rosszabb időben is. Mátán találjuk a tízezreket vonzó Hortobágyi Lovasnapok sportrendezvényeinek helyet adó lovaspályát. Fecskeház néven itt erdei iskola működik csillagkémlelő toronnyal. Ugyanis a Csillagos égbolt projekt egyik hazai helyszíne épp a Hortobágy! Mit is jelent ez? Zavaró tényezőktől mentes éjszakai ég és táj kevés helyen található, de Hortobágyon igen. A Hortobágyi Nemzeti Park rendszeresen szervez ott programokat.

A pusztakocsis túrák szintén Mátáról indulnak, korszerű épületben lehet megváltani a jegyeket. Ki nem hagyható hortobágyi program a pusztát és az őshonos állatokat bemutató, igazán autentikus pusztai fogatozás.

Azok számára, akik behatóbban szeretnének ismerkedni a Hortobágy növény- és állatvilágával, számos lehetőséget kínálnak a programszervező irodák.
A lovaglás, a pusztai kocsikázás mellett lehet csónakázni a Hortobágy folyón, sétarepülni a puszta fölött. Külön engedéllyel, szakemberek felügyelete mellett pedig megtekinthetők a Hortobágyi Nemzeti Park – a Világörökség része – különleges élőhelyei is.

A Pusztai Állatpark a régi magyar háziállatokat mutatja be. Szabadtéri karámokban, ólakban láthatjuk a magyar szürke marhát, a házi bivalyt, a rackajuhot, a parlagi kecskét és a mangalica sertést, az erdélyi kopasznyakú tyúkot, fodros tollú ludat, réz- és bronzpulykát, magyar galambokat, újabban nyulakat is. Gyerekek számára állatsimogatót is kialakítottak.

Az Állatpark szomszédságában, a Vadasparkban (Hortobágy, Malomháza) pusztai szafari keretében egy teljesen másfajta élmény élhető át. Itt terepjárókkal, dzsipekkel, vagy szafari buszokkal viszik a turistákat és olyan állatokkal ismertetik meg őket, amelyek korábban ezen a tájon éltek, mint a vadlovak, az őstulok, a pelikánok,
a farkasok.

A Hortobágy-halastó akár kerékpárral is elérhető, a kisvasút nagy élmény gyereknek, felnőttnek egyaránt. Nyári menetrend szerint közlekedik, de előzetes bejelentkezéssel tavasszal és ősszel is kirándulhatunk vele. Kiváló madármegfigyelő hely a halastó, számos madárfaj él ott, illetve pihen meg a nagyobb vízfelületek közelében.