Mád Tokaj-hegyalja borkultúrájának és gasztronómiájának egyik fellegvára. Szemet gyönyörködtető szőlőhegyei, szőlőbirtokai dűlőtúrákon ismerhetők meg. Az egykori mezőváros főutcájának házai a felvidéki népi építészeti stílus jegyeit őrzik, boltíves kőkapuik ma is szinte változatlan formában láthatók. A lakóházak alatt a kiterjedt pincerendszerek nemespenésszel borított falai között érlelődik az értékes mádi bor.

A főutcán sétálva érdemes megnézni több különleges épületet, köztük a Rákóczi-Aspremont kúriát (Rákóczi u. 81.), a Schichermann-házat, a Borsay-kastélyt, az Alkotó-házat, amelyek ma helyi borászatok tulajdonában vannak, vagy közösségi célokat szolgálnak. A falu központjában a kicsi, hangulatos Batthyány téren a Nepomuki Szent János-szobrot Berzevichy Zsófia emeltette. Az Aszúház (Batthyány u. 53.) interaktív kiállítótér, ahol a szőlőművelés és az aszúkészítés komplex folyamatával smerkedhetnek meg a látogatók, időszakosan működő étterem illetve borarchívum és bortrezor is működik itt.

Mád a tokaj-hegyaljai zsidóság emblematikus települése. A XVII. században letelepedett zsidó közösség rabbiházat és rabbiképzőt (Rákóczi út. 75.) alapított itt, az épületegyüttest az elmúlt években felújították és ma vendégfogadóként, rendezvényhelyszínként várja a látogatókat. Szomszédságában a zsinagóga (Táncsics utca 38.) copf stílusban épült, felújítását Európa Nostra-díjjal ismerték el. Tokaj-Hegyalja legnagyobb zsidótemetője különleges vallástörténeti érték Mád határában. Ne hagyjuk ki akár gyalog, akár kerékpárral a dűlőtúrákat. A falut övező szőlőtáblák – dűlők  -minden évszakban más-más arcukat mutatják.

Szinte mindegy, hogy az év mely időszakában döntünk a mádi túra mellett. Minden évszakban jó program a pincelátogatás, a borkóstolás, az ételeikhez helyi alapanyagot használó éttermek egész évben nyitva tartanak. a hagyományos magyar konyha mellett a csúcsgasztronómia különlegességei jelentik a kulináris élvezeteket. a minden igényt kielégítő 4 csillagos szállodától, a vendégfogadón keresztül a falusi vendéglátóhelyig mindenki pénztárcájának megfelelő szálláshelyet talál Mádon. A visszatérő rendezvények teszik különleges élménnyé a mádi kirándulást.   Vince napot követően rendezik az új bort bemutató Furmint februárt, amelyen a borászok bemutatják az új borukat. Nyárindító  június végi rendezvény a  hangulatos Jó éjszakát Mád! Ezen a hétvégén péntek, szombat éjjel szinte minden borászat megnyitja a látogatók előtt  a pincéit és hajnalig különleges koncertek, finom borok és ételek várják a vendégeket. Augusztus végén rendezik a Furmint Ünnepet, mely gazdag programjában szüreti felvonulás, kirakodóvásár, koncertek, kiállítások, gyermekprogramok szerepelnek. Aki a téli kirándulást szereti ne hagyja ki a decemberi  Didergőt, amely fő attraciója a hagyományos disznóvágás. De szinte minden hónapban kínélnak egy-egy  gasztro- vagy boros rendezvényet. Augusztusban a Zempléni Fesztivál programkínálatában is szerepel egy mádi  koncertnap.

Mád, Mezőzombor és Bodrogkeresztúr közötti háromszögben – szőlőtáblák övezte völgyben kereshető fel a Bor-tó, partján bérelhető faházakkal. A Harcsa-kút forrásvizéből felduzzasztott halastó a horgászok, strandolók kedvelt úti célja.

„Ott van, ahol a mádi zsidó” – e szólás arról a zsidó borkereskedőről maradt ránk, aki borát szekéren szállította, de útközben elnyomta a buzgóság, s lova dolgavégezetlen vitte vissza mádi otthonához.

Szállások a településen