A településsel azonos nevű erdő a Velencei-hegység kitűnő vadászterülete lehetett már a XIX. sz.-ban, amikor a gróf Cziráky család kastélyt építtetett itt. A hatalmas épület jelenleg mély álmát alussza, felújításra szorul. 1770 körül épülhetett meg a kápolna tornya és ekkorra tehető a rokokó seccó festése is. A XIX. sz.-i felújítások Ybl Miklós nevéhez fűződnek, hagyatékában megtalálhatók az átépítések tervrajzai. Két évtizede feltárást végeztek a kápolnában, majd a belső falakat díszítő seccót restaurálták. (Jelentkezés a gondnoknál a kastély és a kápolna látogatásához.)

A kastély építésekor már állt a reformátusok temploma (1786). Hild Józsefnek utóbb a római katolikus templom megterveztetésével adott munkát a földesúr.

A Csikváry Faluház (Hunyadi u. 6.) egy 40 m hosszú parasztház, mely a Lovasberényi Néprajzi- és Helytörténeti Gyűjteménynek, hagyományőrző és közösségi rendezvényeknek, néptánccsoportnak, táboroknak ad otthont. Figyelemre érdemesek a különböző fonal- és textilkészítő eszközök, kézimunkák, világító eszközök, a csákvári és felvidéki cserépedények. A látogatáshoz a szomszédban (Hunyadi u.8.) kérhetjük el a kulcsot. 

A Lenke Galériában (Arany J. u. 17.) Ütő Endre operaénekes faragványai és kerámiái láthatók, melyek népballadák, népmesék illusztrációi és azok továbbgondolásai. 2000-ben felújították a falu központjában álló Tűztornyot, ami ma turisztikai látványosság és a Művelődési Ház otthona.