Első villatulajdonosai művészek, költők, írók voltak. Móricz Zsigmond is sokat nyaralt itt, felkérésre ő adott nevet a nyaralótelepen kialakított új utcáknak. Az ún. Sicc-villa, a Móricz Zsigmond-ház jelenleg hely- és irodalomtörténeti kiállítóhely és a Kinek a hangja? c. Móricz Zsigmond-kiállítás otthona (Móricz Zs. u. 153.). 

A Római őrtorony I. Valentinianus császár idején, i. sz. 370 körül épült, és a IV–V. sz. fordulóján pusztult el. 1932-ben tárták fel, majd visszatemették. Alapjait a benzinkút építésekor ásták ki újra, s tették láthatóvá. 

Aki a Dunakanyar parti kerékpárútján izzasztja magát, biztosan nem bánja meg, ha felfrissülni megáll a leányfalui strandfürdőnél, s megmártózik medencéiben. A Duna partján csodálatos zöldövezetben kialakított fürdő legfőbb értéke a föld mélyéről feltörő gyógyvíz. Az élménymedence vize 30-32°C. A felújított medencék, a szaunablokk, a vízköpő delfinekkel és csúszdákkal ellátott gyermekmedence, valamint az izgalmas játszótér, a sport pályák szavatolják a maradandó élményt. 

A hajóállomás szomszédságából indul a piros turistajelzés, amely közel visz a Gyulai Pál-pihenőhöz és a Csaba-kúthoz, s felvezet a Vöröskőre (521 m). A csúcsról tiszta időben ellátni a börzsönyi, cserháti hegyekre és az Alföldre. Jelzett turistaúton tarthatunk Paprét, Pilisszentlászló, Visegrád és Tahi felé.