Lakitelek a magyar értelmiség rendszerváltoztató törekvéseinek kifejezője lett 1987-ben azzal, hogy másfélszáz jelentős magyar személyiség itt fogalmazta meg markánsan az átmenet lehetséges programját. Népfőiskolája egy új szellemű értelmiség fóruma és a diaszpóramagyarság találkozóhelye is. 

Dús növényzetű galériaerdők, tavirózsás tiszai holtág, erdei sétautak, tűzrakóhelyek, romantikus vadászkastély, termálstrand, kalandpark és csónak-
kölcsönző marasztalnak a Lakitelek közelében lévő Tőserdőn, a Kiskunsági Nemzeti Park egyik leglátogatottabb részén. Többé-kevésbé megőrződött a Tisza-szabályozás előtti állapot, megmentve így az élővilág mostani büszkeségeit, a fekete harkályt, a tavi denevért, a mocsári teknőst, a vágó csíkot. Itt nyitotta meg a nemzetipark-igazgatóság a Kontyvirág Erdei Iskolát (Tőserdő, Szikra 65/a), ahol a táj élővilágával ismertetik meg a látogatót. 

Tiszakécske felé közeledve a városhoz tartozó Kerekdomb Termálfürdője ígér lubickolást a kemping mellett. Négy medencéjének hidrogén-karbonátos vizében enyhíthetők az ízületi és a nőgyógyászati betegségekben szenvedők panaszai (Kerekdomb 1.).