Vadregényes, változatos és szemet gyönyörködtető, a Duna és a Balaton-felvidék közötti, tehát a tótól északra fekvő táj. Komárom környékének, majd a Vértes értékeinek megismerése után a Velencei-tavat járjuk körbe.

Hátságok és medencék dimbes-dombos lankái vezetnek el bennünket a Duna Csepel-sziget alatti, jobb parti szakaszára, onnan a Sárrétre, majd a Bakony izgalmas úti céljai felé.

Ezt a régiót a turizmusban azért nevezik Közép-Dunántúlnak, mert sokszínűsége nehezen fejezhető ki egyetlen, frappáns és például a természetföldrajzban, a hazai tájak rendszerében, vagy a közigazgatásban létező kifejezéssel. Az országnak ezen a részén a frissen szántott lankák földbarnái a Velencei-tó szikrázó kékjével, a völgyekben megbúvó falvak foltjai az erdők ezerszínű zöldjével határosak. A Kisalföld nyújtózkodó rétjeinek smaragdja, a Bakony egybefüggő szálerdei váltják egymást messzire terjeszkedő, múltjuk szerint történelmi, jelenük alapján dinamikus és élhető városokkal.

Kalandra fel tehát, vár bennünket a Dunántúl középvidéke! Az utazáshoz választhatunk főutat és erdei ösvényt, a vízi átkelésekhez hidat, kompot, kishajót, a kitartásunk próbájául kerékpárt, támaszul sétabotot. Lovardák, malmok, kastélyok, borospincék, filmdíszletek, történelmi emlékhelyek mentén vezet érdekesnek ígérkező utunk.