A kevesebb mint 200 lakosú Kozárd apró falva valóságos gyöngyszem a Kelet-Cserhátban. A hagyományos magyar és palóc gasztronómia kedvelt helyszínén 10 féle helyi lekvár készül. A palóc örökséget Kézművesház és Hagyományőrző Palóc Galéria mutatja be.

A település északi határában, a temető parkolójából induló rövid tanösvény egy 12 millió évvel ezelőtti folyamatot tár az érdeklődők szeme elé. Az itteni tengeri üledékek különösen gazdagon tartalmaznak ősmaradványokat. A puhatestűek, így a kagylók és csigák héjai szabad szemmel is láthatók. Ennek az erdős vidéknek leggyakoribb védett növénye a március-áprilisban nyíló tavaszi hérics: egyes domboldalak csak úgy sárgállanak virágaitól.

Ahogyan Hollókőn, úgy a Kelet-Cserháton is keresztülhalad az Országos Kéktúra. Nyugat felé a Dobogó-tető kínál szép körpanorámát, keleti irányban a Tepke csúcsa hívogatja a túrázókat hasonló ajánlattal. Hollókő szomszédságában a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet területe közel 7500 hektár, kétharmada erdő, jellemzően bükkösök, gyertyános-kocsánytalan tölgyesek.