A turizmusban itt a szőlő és a bor elé a költészet kerül: itt látta meg a napvilágot Petrovics István és Hrúz Mária gyermekeként a legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor. Kiskőrös büszke fiára, s tiszteli azokat, akik világhírét ápolják. A Petőfi-fordítók szoborparkja (1985) a világirodalom egyedülálló, egyre bővülő panteonja a költőről elnevezett téren. Van olyan Petőfi-vers, mely közel 100 nyelven jelent meg. A költő irodalmi munkásságát a szülőháza mellett álló kétszintes Emlékmúzeum mutatja be (Petőfi tér 5.)

Az Old Car Museum (nevét így, s-sel írják!, Petőfi Sándor út 101.) veterán autók gyűjteménye 2420 m2-en, az üvegfallal leválasztott restauráló műhelybe is bepillanthatunk. 

A Közúti Szakgyűjteményt (Dózsa György u. 38.) Lévárdy Imre útmester 1974-ben hozta létre. Két fedett, valamint szabadtéri bemutatóhelyen ismerhetjük meg az út- és hídtervezés, -építés és -fenntartás történetét, dokumentumait és eszközeit, a római kortól napjainkig. Kifürkészhetjük például a Rómát a Baltikummal összekötő Borostyánkő út építésének titkát (épségben feltárt részlete Szombathelyen látható). Ismereteket szerezhetünk a zúzott kőből utat tervező McAdam skót mérnökről, a „makadám” út névadójáról is.

Pár házzal arrébb nyílt meg a Jégpálya (46.) a korcsolyázók örömére.

Szlovák lakóinak kulturális örökségét a Tájházban dokumentálja a város (Szent István u. 23.). Fejlődésében új távlatot nyitott meg a víz.

A nagy sókoncentrációjú, nátrium-kloridos, hidrogén-karbonátos, jódos-brómos gyógyvízre alapozták a termálvízzel is ellátott Imperial Gyógyszálló és Gyógyfürdő és a szomszédos – nyáron működő strand – szolgáltatásait.