A Bükk északi oldalán már közel járunk a vasolvasztóhoz Újmassán, odavisz a lillafüredi erdei kisvasút is. Fazola Frigyes vasolvasztójánál, az ország egyetlen ilyen jellegű ipari műemlékénél (1810) és mellette, a Massa Múzeumban nyomon követhető a diósgyőri vasgyártás története. Ómassán működött Fazola Henrik őskohója (1772–1814). A falutól északra, a XIV. sz.-i, ma Miskolchoz tartozó szentléleki pálos kolostor romjaihoz, a piros sáv, majd a piros háromszög jelzésen pedig Örvény-kőre, a Jókai-kilátóhoz kirándulhatunk. Emlékezetes ajándékunk lesz a kilátás a hegység lábánál meghúzódó Dédestapolcsányra és Tardonára. 

Szentléleken található hazánk legmagasabban fekvő kempingje, turistaparkja, ahol az aktív sport kedvelői az egy hektáros kalandparkot és mászófalat is kipróbálhatják. Turistaházakat, vendéglőt találunk a Bükk legszebb túraútvonalain elérhető, Jávorkúton és a festői Sebesvízen. 

A Nagymező a Bükk-fennsík páratlan szépségű kirándulóhelye, bármelyik évszakban gyalogosan és hegyi kerékpárral is kiváló úti cél. A kirándulási lehetőségek egyike a szintén miskolci hovatartozású csipkéskúti ménes telephelye. Nagyvisnyó településrészén, Bánkúton van a Bükk téli turista- és sportközpontja, és aki otthon felejtette a felszerelését, kölcsönzőhöz fordulhat segítségért. Melegedő és büfé, étterem is működik a sípálya közelében. 

Bánkút lesiklópályái hóágyúzhatók, felnőtt és bébi síliftekkel rendelkezik, s van három sífutópályája is.