A Balaton-part hagyományokban leggazdagabb városának hírét a Festetics család és a Georgikon alapozta meg. Központjában (Fő tér) a késő barokk stílusban átépített Városháza (1769, Hofstädter Kristóf) épületében működött a mai Pannon Egyetem Georgikon Karának jogelődje.

A gótikus Magyarok Nagyasszonya plébánia-templom Keszthely legidősebb épülete (1390 körül). 1974-ben fedezték fel a gótikus falfestményeket a szentélyben, ahol az alapító Lackfi István nádor XIV. sz-i vörösmárvány sírköve is látható.
A templomtól délre, a Várkertben egy XII. sz.-i körtemplom (rotunda), a Szent Lőrinc-kápolna alapfalait tárták fel.

A sétálóutca egyik éke a Pethő- vagy Goldmark-ház (Kossuth utca 22.). Mai formáját a XVIII. sz.-ban kapta. Itt született 1830-ban Goldmark Károly, a híres zeneszerző. A róla elnevezett Művelődési Központnak a kora eklektikus régi városháza (1870 körül) ad otthont. 

A város méltán leglátogatottabb nevezetessége a Festetics-kastély (1745–1887). Százegy helyiségből áll, egyaránt értékes az impozáns, hagymakupolás torony, a kápolna, a kétemeletes, sértetlen állapotban megmaradt, 86 ezer kötetes könyvtári szárny és a tölgyfa burkolatú lépcsőház a déli szárnyban.

A  kastélyban jelenleg 18, stílbútorokkal és műalkotásokkal berendezett helyiségben mutatják be a XVIII–XIX. sz.-i főúri életmódot. A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett, több mint 200 vadfaj trófeáinak ad helyet. A hintókiállításon több mint 50, XVIII–XIX. sz.-i kocsit, hintót és lovas szánt mutatnak be. A Vadászati Múzeum tetőterében Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút-kiállítása látható.

A pálmaház egzotikus növényeivel a királyi és főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi. 2016-ban nyílt meg a felújított Amazon Ház Látogatóközpont, benne a „Főúri utazások, úti kalandok” c. tárlattal és rendezvénytérrel.

A Festetics-kastélytól nyugatra – a XVIII. sz.-tól egyre növekvő alapterületen – előbb francia, majd angolpark létesült. A Kastélypark hazánk és egyben Közép-Európa egyik legfontosabb, nemzetközileg is ismert kertművészeti alkotása, 2015-ben újult meg. Értékes és változatos faállománya műalkotásokat vesz körül: a Maria Immaculata-szobrot, a klasszicista Oroszlános kutat, a Szent Ilonát és a Festetics Györgyöt ábrázoló szobrot.

1797-ben eresztették vízre az első balatoni, személy- és sószállításra is alkalmas hajót, a Festetics György által építtetett Phönixet.

Tavasztól őszig nyílik lehetőség a kastélyparkban lovaglásra, hintózásra. Mindenkit vár a kerti kisvasútpálya! Három éves kortól a gyerekek akár egyedül is felülhetnek rá. A múzeum kertjében a tavasztól őszig programokat is kínáló Élménygazdaságot baromfiudvar, szántóföldi és kertészeti növénybemutató, játszópajta, kerti játékok, lugaspihenő és több sütőhely tesz egyedivé.

A Georgikont Festetics György hozta létre, mint az ország első mezőgazdasági iskoláját (1797, Georgikon u. 20.) Mai szállodaépületétől indul a vadgesztenyefákkal övezett Bercsényi út, mely a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyhez (Bercsényi u. 65−67.) vezet. Nevezetességei közé tartozik az ország legöregebb traktora és egy szintén működőképes, százéves, Fowler-féle kétgépes gőzeke.

A neobarokk Balatoni Múzeum (1928, Múzeum u. 2.) termeiben több tematikus kiállítás ismerteti meg a látogatót a Balaton kialakulásával, régészeti és néprajzi emlékeivel, növény- és állatvilágával, fürdő- és hajózástörténeti, valamint környezetvédelmi értékeivel, s Halápy Jánosnak, a Balaton híres festőjének képeivel. Család- és gyermekbarát szolgáltatásai közé tartozik a játszótér a múzeumudvaron, valamint délelőttönként a múzeumi nyári óvoda (játszóház) is.

A Helikon park fősétánya közepén, a kupolás Helikon emlékműnél (1921) nyitják meg páros években a dunántúli középiskolások nagyszabású kulturális seregszemléjét, a Helikoni Ünnepségeket.

Az ősz egyedi gasztronómiai rendezvénye a Magyar Borok Mustrája, melyen őshonos magyar szőlőfajták és magyar nemesítésű szőlők boraiból kínálnak a borkedvelő közönségnek. Egy másik helyszínen, a Bacchus Hotel különleges bormúzeumában a legnevesebb hazai borászatok mellett saját pincészetük borait is kínálják.

Az Erzsébet királyné útjának vonalában, a vasutat keresztezve juthatunk ki a Balaton-partra (Sétáló u.). Mélyen benyúlik a vízbe a hajóállomás mólója. A mai városi strand helyén 1892-ben épült meg fából a tóba épített mólón megközelíthető Szigetfürdő, melyet az 1960-as években elbontottak, fémből és betonból építették újra, majd a 2000-es évek második felében visszaállították XIX. sz.-i arculatát.

Különleges ínyencségeket állítanak ki a Marcipán Múzeumban – mesefigurák, népművészeti motívumokkal díszített torták társaságában, például magának a kastélynak a marcipánmakettjét is (Katona József u. 19.). Aki a gyönyörű mestermunkák láttán kedvet kap egy kis édességre, a cukrászdában választhat kedvére valót. A Kossuth utcai Népviseletes Babamúzeum (Kossuth L. u. 11.) önmagában is lenyűgöző élmény a történelmi Magyarország 720 viseletét bemutató babákkal.

Ugyanitt csodálhatjuk meg Miskei Ilona 14 év alatt megépített Csigaparlamentjét, melyet 4,5 millió, az ország legkülönfélébb bányáiban összegyűjtött pannon őstengeri csiga felhasználásával készített. Ez a Parlament kicsinyített, 8×2,5 méteres mása, s szomszédja az ország legnagyobb panoptikumának, valamint a régmúltat idéző Horrorárium és Kínzómúzeumnak.

Keszthely további kiállítóhelyei is izgalmas felfedezéseknek adnak teret. Legyen szó a Kályhák Házáról (3.), a Múzeum Zoo lepke- és hüllőkiállításáról (Kastély u. 10.), a Kossuth utcai kiállítóhelyekről: a Nosztalgia/Giccs Múzeumról (2.), a Reneszánsz Erotikus Panoptikumról (10.), a Matuláriumról (Fekete István emlékszobájáról, 10/b), a Vidor Játékmúzeumról (12.), a Cadillac Múzeumról (77.), illetve a Magyar Feltalálók Múzeumáról (Balaton u. 9.), a Rádió- és Televízió Múzeumról (Georgikon u. 2.), a Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeumról (Jókai u. 5.), mindenki választhat érdeklődésének megfelelőt. 

A Balaton Kongresszusi Központ és Színház (Fő tér 3.) a környék legnagyobb rendezvényszervezője. A színházi előadásokon kívül koncerteket és olyan nagyrendezvényeket is lebonyolít, mint a Balaton Fesztivál, a Keszthelyi Nyár és Ősz, a Helikoni Ünnepségek vagy a Balaton Filmfesztivál. A KeszthelyFesten július elején koncertek, finom ételek, jó borok, gyereksziget, játszópark szórakoztatja a fesztiválozókat.